Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Іран розпочав масовану повітряну атаку на Ізраїль. США допомагають збивати дрони та ракети

Іран розпочав масовану повітряну атаку на Ізраїль. США допомагають збивати дрони та ракети

Категорія: Головне, Політика
Іран розпочав масовану повітряну атаку на Ізраїль. США допомагають збивати дрони та ракети Іран у ніч проти 14 квітня розпочав масовану повітряну атаку на Ізраїль. Корпус вартових ісламської революції (КСІР) підтвердив запуск ракет та безпілотних літальних апаратів (БПЛА) за цілями на ізраїльській території. Атака стала відповіддю на ракетний удар по іранському консульству у дипломатичному кварталі Дамаска на початку квітня.

Балістичні ракети і сотні дронов-камікадзе наближаються до ізраїльської території, кілька вже досягло повітряного простору країни. Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ), сили США на Близькому Сході та дислоковані на Кіпрі частини ВПС Великобританії почали перехоплювати безпілотники ще в небі Йорданії, Сирії та Іраку.

Верховний лідер Ірану заявив, що Ізраїль «покарає»

Верховний і духовний лідер Ірану Алі Хаменеї після початку атаки опублікував відеозапис свого виступу, в якому заявив, що Ізраїль помилився, вдаривши по іранському консульству, і прирівняв це до нападу на територію ісламської республіки.

"Зловмисний режим зробив неправильний хід. Він має бути покараний і він буде покараний", - заявив 
Алі Хаменеї, верховний лідер Ірану. 

Постпредство Ірану при ООН заявило, що атака завершилася, і якщо «ізраїльський режим зробить ще одну помилку, відповідь Ірану буде значно суворішою».

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху оголосив про готовність до оборони та до будь-яких сценаріїв та подякував союзникам за підтримку. У канцелярії глави уряду повідомили, що він проводить засідання військового кабінету в Тель-Авіві, і пообіцяли жорстку та чітку відповідь на іранську атаку. В ізраїльській армії також запевнили у повній готовності систем протиповітряної оборони (ППО).

Президент США Джо Байден достроково повернувся до Білого дому зі своєї резиденції в штаті Делавер, звідки він спочатку мав виїхати на день пізніше. Американський лідер проводить нараду зі своєю командою національної безпеки, щоб оцінити атаку Ірану на Ізраїль. На зустрічі присутні міністр оборони Ллойд Остін, держсекретар Ентоні Блінкен, голова Об'єднаного комітету начальників штабів Чарльз Браун та радники з нацбезпеки. Публічних коментарів про те, що відбувається, Байден поки не робив.