Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » МАГАТЕ: всі реактори окупованої Запорізької АЕС зупинено

МАГАТЕ: всі реактори окупованої Запорізької АЕС зупинено

Категорія: Регіон, Головне
МАГАТЕ: всі реактори окупованої Запорізької АЕС зупинено Міжнародне агентство з атомної енергії випустило заяву у зв'язку з переведенням четвертого енергоблоку окупованої Запорізької АЕС, останнього з шести, в режим холодного зупинки.

Цей стан досягнуто вперше з кінця 2022 року. Четвертий енергоблок перейшов у цей операційний режим о 07:30 ранку (агентство не уточнює часовий пояс, але «Інтерфакс» пише, що це московський час) у суботу.

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі зазначив, що організація рекомендувала підтримувати реактори в такому стані вже якийсь час, але перемикання четвертого енергоблоку почалося після того, як місто Енергодар, де живе більшість співробітників станції, завершило зимовий опалювальний сезон.

ЗАЕС не подає електроенергію в українську енергомережу з вересня 2022 року, але підтримує один із реакторів у режимі гарячого зупинки для опалення місцевих населених пунктів та обробки пари від рідких радіоактивних відходів, йдеться у заяві МАГАТЕ. Остання потреба відпала після встановлення дизельних парогенераторів.

У заяві зазначається, що у стані холодного зупинки у разі припинення відведення тепла зберігається запас у кілька днів, перш ніж потрібні термінові дії.

Крім того, в цьому режимі станція витрачає менше води, а її після руйнування греблі Каховської ГЕС не вистачало.

Wall Street Journal писала з посиланням на свої джерела, що російський президент Володимир Путін особисто ділився з керівництвом МАГАТЕ планами перезапуску як мінімум одного із реакторів ЗАЕС.