Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Розкрито загадку яскравого вибуху у Всесвіті

Розкрито загадку яскравого вибуху у Всесвіті

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Наука та IT
Розкрито загадку яскравого вибуху у Всесвіті Астрофізики Північно-Західного університету розкрила загадку походження найяскравішого гамма-сплеску за всю історію спостережень, що спостерігався у жовтні 2022 року і отримав позначення BOAT (англ. brightest of all time). Результати дослідження опубліковані у журналі Nature Astronomy.

Гамма-сплески є яскравими електромагнітними подіями, що відбуваються у Всесвіті, коли за кілька секунд спалаху вивільняється стільки енергії, скільки Сонце випустило б за 10 мільярдів років. Потужний вибух BOAT або GRB 221009A стався приблизно за 2,4 мільярди світлових років від Землі, у напрямку сузір'я Стрілець і тривав кілька сотень секунд.

Вчені виявили ознаки наднової, пов'язані з BOAT, за допомогою космічного телескопа імені Джеймса Вебба приблизно через 170 днів після вибуху. Передбачається, що подібний вибух надмасивної зірки має породити важкі елементи, такі як платина і золото, внаслідок r-процесу (швидкого захоплення нейтронів атомними ядрами).

Дослідники не виявили слідів важких елементів і це означає, що надзвичайно енергійні гамма-сплески, такі як BOAT, не виробляють ці елементи. Це спростовує гіпотезу, згідно з якою елементи з великим числом нейтронів утворюються в результаті колапсу масивної зірки, що швидко обертається. Однак, можливо, що менш яскраві гамма-сплески є джерелами важких атомів поряд з гіперновими — подіями злиття двох нейтронних зірок, для яких наявність r-процесу була підтверджена.

У майбутніх дослідженнях вчені планують вивчити, як звичайна наднова і надяскрава гамма-сплеск міг бути зроблений однією і тією ж зіркою. Можливо, це пов'язано з формою та структурою релятивістських джетів, що виникають при колапсі зірки у чорну дірку. Тоді велика кількість випромінювання фокусується відносно вузький промінь, який може бути спрямований у бік Землі.