Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Польські фермери розблокували один із пропускних пунктів на кордоні з Україною

Польські фермери розблокували один із пропускних пунктів на кордоні з Україною

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Політика
Польські фермери розблокували один із пропускних пунктів на кордоні з Україною"Польські фермери припинили блокувати рух вантажівок перед пунктом пропуску "Довгобичів-Угринів"", - повідомила Державна прикордонна служба України у своєму телеграм-каналі.

Оформлення та пропуск вантажних транспортних засобів в обох напрямках здійснюється у звичайному режимі.

За даними прикордонників, зараз на виїзд з України перед цим пунктом пропуску очікують 100 великих вантажівок.

Президент Польщі Анджей Дуда в неділю в інтерв'ю литовському виданню LRT заявив, що проблема блокування польськими фермерами руху на польсько-українському кордоні є дуже серйозною, тому швидко її вирішити не вийде.

«Хочу наголосити, що саме Брюссель ухвалив рішення про зняття обмежень на імпорт продовольства з України до ЄС. На жаль, це має наслідки і за межами України, зокрема у Польщі. Ми переважно сільськогосподарська країна, і раптом наш ринок заполонила гігантська кількість сільськогосподарської продукції з України, яка, як відомо, є світовою державою, коли йдеться про сільське господарство», — сказав він.

Проблеми з рухом на польсько-українському кордоні точаться не перший місяць.

У листопаді-січні кордон перекривали польські транспортні компанії, які вимагали запровадження квоти на кількість вантажівок з України, які в'їжджають на територію ЄС.

У лютому вже польські фермери перекрили рух вантажівок на шести з дев'яти пропускних пунктів, не пропускаючи не лише вантажний, а й пасажирський транспорт: автобуси та потяги.

За кілька днів після початку блокади протестувальники висипали українське зерно з кількох фур прямо на землю. Це спричинило різку реакцію України, для якої експорт зерна є однією з небагатьох прибуткових статей крихкої економіки воєнного часу.

18 лютого в «Укрзалізниці» повідомили, що польські протестувальники спробували заблокувати рух пасажирського поїзда Київ — Хелм, в якому перебували 260 пасажирів, переважно жінки та діти (чоловікам призовного віку виїзд з України зазвичай закритий).

Після втручання польської поліції та залізничників лінія була знову відкрита, і поїзд продовжив свій шлях.