Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » США заблокували проект про прийняття Палестини до ООН

США заблокували проект про прийняття Палестини до ООН

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Політика
США заблокували проект про прийняття Палестини до ООНСША застосували право вето при голосуванні в Раді Безпеки (РБ) ООН щодо проекту резолюції про прийняття Палестини як повноправного члена організації. Проект було представлено Алжиром. На підтримку проголосували 12 членів Ради безпеки, зокрема Росія та Китай. Швейцарія та Великобританія утрималися, проти виступили лише США.

Штати ухвалили це рішення через те, що адміністрація Палестини не проводить необхідних реформ, стверджує заступник постпреду США при ООН Роберт Вуд. Ми давно закликаємо Палестинську адміністрацію провести необхідні реформи, щоб допомогти створити атрибути готовності до державності. Ми також зазначаємо, що терористична організація "Хамас" наразі має владу та вплив у Газі, яка є невід'ємною частиною держави, передбаченої в цій резолюції», - заявив дипломат.

Рішення про прийняття країни до ООН виносить Генеральна Асамблея (ГА) організації за рекомендацією РБ. Для отримання рекомендації заявку країни мають схвалити 9 із 15 членів Ради безпеки за умови, що ніхто з його п'яти постійних членів не виступить проти. Після цього питання розглядають на ГА, де заявка має набрати дві третини голосів.

Палестина ще у вересні 2011 року подала заявку на вступ до ООН як повноправного члена, але тоді вона не отримала підтримки Ради безпеки. 4 квітня 2024 року Мальта задовольнила прохання Палестини про поновлення розгляду її заявки на вступ до ООН. До запиту було додано список із 140 країн, які визнають незалежність Палестини, а також листи з підтримкою заявки від низки арабських країн. З 7 жовтня 2023 року триває війна Ізраїлю та палестинського руху «Хамас», сторони поки що не можуть погодити перемир'я.