Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Axios: США введуть санкції проти батальйону ЦАХАЛу за порушення прав людини

Axios: США введуть санкції проти батальйону ЦАХАЛу за порушення прав людини

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Політика
Axios: США введуть санкції проти батальйону ЦАХАЛу за порушення прав людиниПротягом кількох днів держсекретар США Ентоні Блінкен оголосить про введення санкцій щодо батальйону Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) «Ніцях Єгуда» за порушення прав людини на Західному березі річки Йордан, повідомив Axios із посиланням на три джерела. США вперше накладуть санкції на підрозділ ЦАХАЛу. 

Батальйон "Ніцях Єгуда" - спецпідрозділ ЦАХАЛу для ультраортодоксальних чоловіків.

Рішення ухвалено за рекомендацією спецкомісії Держдепу, яка розслідувала дії батальйону на Західному березі. Розгляд розпочався наприкінці 2022 року через інформацію про причетність «Ніцях Єгуди» до випадків насильства щодо мирних палестинців до нападу «Хамасу» на Ізраїль.

Санкції не дозволять батальйону та його службовцям отримувати американську військову допомогу чи проходити навчання в інструкторів із США. Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху в соцмережі X назвав «верхом абсурду та морального занепаду» запровадження санкцій проти підрозділу ЦАХАЛу, тоді як армія воює з «Хамасом».

Одним із приводів для проведення розслідування стала смерть 78-річного американця палестинського походження Омара Асада у січні 2022 року. Солдати батальйону «Ніцях Єгуда» затримали його на КПП у селі на Західному березі. Чоловік відмовився пройти перевірку. Тоді на нього одягли наручники та залишили на холоді. Тіло Омара Асада знайшли за кілька годин, він помер внаслідок зупинки серця. Двох офіцерів ЦАХАЛу звільнили, одному зробили догану.