Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Bild: у ФРН панельні будинки часів НДР дедалі частіше визнають пам'ятками архітектури

Bild: у ФРН панельні будинки часів НДР дедалі частіше визнають пам'ятками архітектури

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Світ
Bild: у ФРН панельні будинки часів НДР дедалі частіше визнають пам'ятками архітектури Панельні будинки часів НДР дедалі частіше визнають пам'ятками архітектури у Німеччині, пише газета Bild. Наприклад, у Ростоку, Дрездені, Гері, Галлі та Бернау пам'ятниками визнали цілі мікрорайони з такими будинками.

У ФРН залишилося кілька оригінальних будинків серії WBS 70 (Wohnungsbauserie 70), розповів голова служби охорони пам'яток Ерфурта Марк Ешеріх. За його словами, йдеться про «останні екземпляри». Його колега з Лейпцигу Клаус Йештедт повідомив, що кількість таких будівель значно зменшилася. Він зазначив, що 30 років тому вважалося б немислимим визнання панельних будинків пам'ятками архітектури, але сьогодні це відбувається дедалі частіше.

Серія панельних будинків серії WBS 70 була розроблена 1970 року в НДР, будівництво почалося 1973-го. До 1990 року було введено в експлуатацію близько 1,3 млн. нових квартир. На околицях міст утворилися мікрорайони із панельними будинками. Наприклад, Марцан у Берліні чи Лобеда у Єні. Після об'єднання Німеччини багато панельних будинків було знесено, перебудовано або модернізовано.