Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » У Конгресі США закликали продовжити програму ленд-лізу для України

У Конгресі США закликали продовжити програму ленд-лізу для України

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Політика
У Конгресі США закликали продовжити програму ленд-лізу для УкраїниУ Конгресі США закликали продовжити дію закону про ленд-ліз для України, в рамках якого президент США Джо Байден міг передавати Україні та іншим країнам зброю без необхідних юридичних та комерційних процедур. Відповідний законопроект був, внесений до Конгресу сенатором від Республіканської партії Джоном Корніном.

Як уточнюється на сайті Конгресу, проект було представлено 18 квітня і передано на розгляд комітету з міжнародних відносин Сенату США. Співавторами проекту виступили колега Корніна з партії Тім Скотт, а також сенатори-демократи Кріс Кунс та Джин Шейхін.

«Арсенал України скорочується з кожним днем, і їй потрібна додаткова допомога з боку США та наших союзників щодо НАТО, щоб досягти успіху. (...) Цей закон забезпечить готовність США відповісти на виклик фінансово відповідальним чином, і я закликаю своїх колег прийняти його якнайшвидше, щоб допомогти Україні захистити свій суверенітет», — наводяться слова Корніна щодо програми в рамках прес-релізу на персональному сайті сенатора.

У публікації також наголошується, що закон про ленд-ліз для України був спочатку підписаний 9 травня 2022 року і закінчився 30 вересня 2023 року. Так, пропонується, зокрема, дозволити розширені повноваження щодо ленд-лізу до 2026 фінансового року та забезпечити спрощену передачу оборонних товарів низці країн в обхід необхідного в такому разі оголошення надзвичайного стану. Більше того, згідно з текстом прес-релізу, автори закликають скасувати п'ятирічний ліміт на надання у тимчасове користування чи оренду оборонних товарів союзникам.

«У рамках своїх повноважень, передбачених Законом про контроль над експортом озброєнь та Законом про іноземну допомогу, президент наразі може позичати та здавати в оренду оборонні вироби партнерам та союзникам США, якщо це відповідає інтересам національної безпеки Сполучених Штатів. Проте бюрократичні бар'єри та інші обмеження роблять ці органи влади непрактичними за умов нинішньої кризи, з якою стикається Україна», — йдеться у поширеному тексті.