Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Росія заблокувала в РБ ООН резолюцію про нерозміщення ядерної зброї у космосі

Росія заблокувала в РБ ООН резолюцію про нерозміщення ядерної зброї у космосі

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Політика
Росія заблокувала в РБ ООН резолюцію про нерозміщення ядерної зброї у космосі На голосуванні у Раді безпеки ООН Росія наклала вето на підготовлений США та Японією проект резолюції про нерозміщення ядерної зброї у космосі. За документ проголосували 13 із 15 країн. Китай утримався від голосування. Трансляція засідання велася на сайті ООН.

Текст резолюції складається з восьми пунктів, в одному з яких міститься заборона на розробку ядерної зброї, створеної для виведення на орбіту, встановлення такої зброї на небесних тілах та розміщення в космічному просторі іншим чином.

Положення про заборону розміщення ядерної зброї на орбіті було закріплено в Договорі про космос 1967 року, учасниками якого є 114 держав (включаючи країни-постійні члени Ради безпеки). При цьому заборони на розробку такої зброї у документі не було. У резолюції також закликають країни ООН, які не підписали Договір про космос, долучитися до нього.

Заступник постпреду РФ при ООН Дмитро Полянський заявив, що США відмовилися внести до тексту резолюції пункт, запропонований Росією та Китаєм, про відмову від розміщення у космосі будь-яких інших озброєнь. Тим самим, за словами пана Полянського, американська влада та їхні союзники хочуть зберегти можливість нарощувати просунуті неядерні космічні озброєння. МЗС РФ повідомило, що незабаром Росія внесе власний проект резолюції з урахуванням ініціативи Японії та США та її доопрацювання.