Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Нігер та США 25 квітня розпочнуть обговорення виведення американських військ із країни

Нігер та США 25 квітня розпочнуть обговорення виведення американських військ із країни

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Політика
Нігер та США 25 квітня розпочнуть обговорення виведення американських військ із країниПредставники США та Нігеру 25 квітня проведуть зустріч у Ніамеї для обговорення виведення американських сил із країни. Згодом сторони зустрінуться ще кілька разів, щоби скоординувати виведення військ. Уряд Нігеру оголосив про розірвання угоди про військове співробітництво зі США 17 березня.

Як повідомив Держдеп, від американської сторони на зустрічі буде посол у Нігері Кетлін Фітцгіббон і генерал-майор Кен Екман, який представляє африканське командування ЗС США. Керівник прес-служби Держдепу Меттью Міллер зазначив, що США та Нігер не змогли «досягти взаєморозуміння» щодо військової співпраці. При цьому найближчими місяцями Нігер відвідає перший заступник держсекретаря Курт Кемпбелл, щоб обговорити співпрацю в інших сферах.

Нігер оголосив про розрив військової угоди зі США через день після триденного візиту американської делегації щодо поновлення контактів. Представник бунтівної влади Амаду Абдраман заявив, що американська делегація не дотримувалася дипломатичного протоколу: не поінформувала про склад делегації, дату прибуття та порядок денний.

Пізніше The Wall Street Journal з посиланням на джерела повідомив, що делегація, що прибула в Нігер, висловила стурбованість через співпрацю країни з Іраном з питання видобутку урану. Американська влада вважає, що на той момент Нігер готувався до підписання угоди про надання Іраном доступу до родовищ урану. За даними WSJ, це звинувачення могло спричинити припинення військової співпраці.

Угода дозволяла американським військовим та цивільному персоналу Міністерства оборони перебувати на території країни. На півночі Нігеру діє американська база безпілотних літальних апаратів. На ній розміщуються близько 1 тис. військових. На будівництво бази було спрямовано близько $100 млн.