Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Axios: сенатори США обговорили з МКС ризики арешту ізраїльських чиновників

Axios: сенатори США обговорили з МКС ризики арешту ізраїльських чиновників

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Політика
Axios: сенатори США обговорили з МКС ризики арешту ізраїльських чиновниківСенатори від обох партій США провели переговори з посадовими особами Міжнародного кримінального суду (МКС) щодо можливої видачі ордерів на арешт високопосадовців ізраїльських чиновників. Про це повідомляє Axios із посиланням на джерела.

За інформацією порталу, зустріч пройшла у форматі відеозв'язку та мала конфіденційний характер. Під час переговорів, за словами джерел Axios, група сенаторів-демократів та сенаторів-республіканців висловила представникам МКС своє занепокоєння можливою видачею ордерів на арешт ізраїльських високопосадовців.
 
На початку тижня NBC News з посиланням на ізраїльського чиновника писав, що влада Ізраїлю допускає: арешт може торкнутися прем'єр-міністра країни Біньяміна Нетаньяху та начальника штабу ЦАХАЛу генерала Герці Халеві.

1 травня Axios писав, що, на думку Ізраїлю, палестинські чиновники чинять тиск на прокурора МКС, щоб проти ізраїльської влади було видано ордер. Члени Конгресу США від обох партій попередили МКС про підготовку законопроекту, згідно з яким Вашингтон вживе заходів у відповідь у разі видачі ордерів на арешт високопоставлених ізраїльських чиновників.

За даними газети The New York Times, видача ордерів пов'язана з бойовими діями ізраїльської армії у секторі Газа. Сам пан Нетаньяху вимагав від партнерів чинити тиск на МКС щодо можливої видачі ордерів на арешт. На його думку, такий крок став би «свавіллям історичних масштабів». Ізраїль не є членом МКС та не визнає його юрисдикцію.