Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Світова економіка розділилася на три блоки. Які країни не стали приєднуватися до США та Китаю?

Світова економіка розділилася на три блоки. Які країни не стали приєднуватися до США та Китаю?

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Економіка
Світова економіка розділилася на три блоки. Які країни не стали приєднуватися до США та Китаю? Світова економіка розділилася на три блоки через напружену геополітичну ситуацію у світі. Про це під час виступу у Стенфордському університеті розповіла перший заступник директора Міжнародного валютного фонду (МВФ) Гіта Гопінат.

За її словами, саме третій блок, що з'явився через проблеми, не дозволив суперництву найбільших економік світу — США і КНР — вплинути на торгівлю ще сильніше.

До третього блоку увійшли країни, що не приєдналися до США і КНР.

Деякі країни, наприклад, Мексика і В'єтнам, не стали приєднуватися ні до Сполучених Штатів, ні до Китаю. Вони й склали третій блок світової економіки, що дозволяє компенсувати частину торгівлі та інвестицій, які були розірвані між Вашингтоном і Пекіном.

Крім того, так звані з'єднувальні країни допомагають згладити санкційні дії щодо Росії, яка зіткнулася з обвалом прямої торгівлі із Заходом після початку спеціальної військової операції (СВО) в Україні. Так, загальна кількість існуючих торгових обмежень на товари, послуги та інвестиції минулого року вже перевищила три тисячі.

Однак, за словами Гопінат, ці масштабні потрясіння не змогли вплинути на домінуюче становище у світовій торгівлі.

Долар зберіг домінуюче становище у світовій торгівлі

Незважаючи на геополітичні розбіжності, долар, як і раніше, зберігає за собою 80 відсотків глобального торговельного фінансування. Як розповіла Гопінат, частка долара США у валютних резервах залишається високою майже 60 відсотків. При цьому деякі країни почали звертатися до інших валют, наприклад канадських або австралійських доларів.

"Деякі країни переглядають свою сильну залежність від долара США у міжнародних транзакціях та резервах", - додала Гопінат.

Аналітики назвали головні ризики для світової економіки

Головний економіст Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) Клер Ломбарделлі заявила, що зростання геополітичної напруженості на Близькому Сході, посилення грошово-кредитної політики, прискорення інфляції можуть не виправдати оптимізму експертів щодо перспектив зростання світового ВВП у середньостроковій перспективі.

"Розростання конфлікту на Близькому Сході може призвести до блокування основних морських торгових маршрутів і як наслідок до зростання глобальних цін на різні категорії товарів та послуг", - заявила Ломбарделлі.

Якщо це станеться, біржова вартість нафти може збільшитись на 25 відсотків вже до кінця цього року, додала економіст. Цей чинник, своєю чергою, може розігнати світову інфляцію на 1 відсотковий пункт. Якщо таке станеться, низка центробанків буде змушена підвищити відсоткові ставки приблизно на 50 базисних пунктів. У результаті світовий ВВП скоротиться на 0,4 процентних пункти порівняно з базовими очікуваннями.