Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Bloomberg: російські мільярдери повертають активи на батьківщину

Bloomberg: російські мільярдери повертають активи на батьківщину

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Політика
Bloomberg: російські мільярдери повертають активи на батьківщину Багаті росіяни почали повертати активи на батьківщину через загрозу їхньої конфіскації. Про це повідомили двоє російських мільярдерів, які потрапили під санкції, на умовах анонімності.

За їхніми словами, вони змушені переводити бізнес до Росії і «намагаються не думати про можливу конфіскацію активів». Також вони намагаються збудувати своє життя в РФ і не працювати за кордоном.

Деякі багатії шукають способу зберегти свої гроші на Заході, проте робити це стає складніше, оскільки перестають діяти «перевірені схеми». Так, Кіпр та Швейцарія більше не надають послуги з управління сімейними трастами, якщо їх засновниками чи бенефіціарами є громадяни Росії.

Інші бізнесмени прагнуть перевести їх у дружні країни, наприклад, Об'єднані Арабські Емірати (ОАЕ), або Росію. За даними Bloomberg, повернути активи до Росії вирішили більшість мільярдерів, які потрапили під санкції.

Консультуючий заможних росіян Олексій Станкевич пояснив, що ті діють, виходячи з поточних можливостей та обмежень, оскільки «ступінь непередбачуваності зріс у геометричній прогресії».

Як зазначається, "те, як і де вони вирішать передати свій стан, у найближчі десятиліття позначиться на економіці та всіх секторах бізнесу" Росії. При цьому деякі з найбагатших росіян можуть тримати більшу частину свого стану готівкою у невідомих місцях.

ЄС уже погодив процедуру передачі російських активів Україні

8 травня повідомлялося, що посли країн Європейського союзу (ЄС) погодили процедуру вилучення доходів РФ від реінвестування російських активів для надання військової допомоги Україні.

Очікується, що захід дозволить зібрати від двох до трьох мільярдів євро у 2024 році. Передбачається, що 90 відсотків зібраних коштів ЄС направить на закупівлю зброї для Києва. Для набуття чинності рішення має затвердити Європейська рада.

Як заявила глава Європейської комісії (ЄК) Урсула фон дер Ляйєн, угода про використання доходів від заморожених у західних країнах активів Росії для закупівлі військової техніки для України зробить її безпечнішим місцем.

Водночас, перший заступник директора-розпорядника Міжнародного валютного фонду (МВФ) Гіта Гопінат попередила про необхідність недопущення правових порушень у зв'язку з можливим використанням Заходом російських активів на допомогу Києву.