Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » На чьей стороне закон?

На чьей стороне закон?

Категорія: Позиція » Статті » Регіон

На чьей стороне закон?Уважаемая редакция ПОЗИЦИИ!

Мы давние читатели вашей газеты. В ней мы находим статьи на злободневные волнующие нас темы. Вот и сегодня, купив очередной номер газеты, прочли в ней интервью с г. Г. Золотаревым.


Мы поняли, что с промышленным загрязнением все обстоит благополучно, борьба успешная за чистый воздух идет. А вот ответ на ваш последний вопрос нас, мягко говоря, озадачил. Слова Г. Золотарева: «Уже определены четкие правила по содержанию, численности животных, ... информирование населения об этих правилах, контроль за их соблюдением и повышение ответственности…» – нас удивили.

 

 

Нам проблема содержания домашних животных, а именно собак, знакома не понаслышке. В нашем подъезде в кв. 2 хозяева содержат 10 собак разных пород. Они их «любят», от чего страдают жители остальных 34-х квартир. Лай в любое время суток и вонь от них сильно осложняют нашу жизнь. Обращения в разные инстанции оказались абсолютно бесполезными. А санстанция вообще ни при чем. Конечно, мы понимаем, что приборов для замера вони, кроме носов, еще нет, но как оказалось, нет и законов, защищающих наши права на чистый воздух в подъезде и тишину в собственной квартире. Все инстанции отсылали нас в суд. Мы долго терпели – 6 лет, но допекло, обратились в ноябре в суд, где судья Суркова отклонила наш иск, как раз опираясь на новые правила, которые начали действовать с 1 января сего года. А все потому, что правила абсолютно не конкретны, не содержат ни норм количества животных, проживающих вместе с их хозяевами в обычных 9-этажных домах в 2-комнатных квартирах, ни норм в квадратных метрах на одно животное, ни степени ответственности хозяев, ни названий контролирующих организаций за содержанием собак, и вообще ничего не говорится о правах людей, живущих рядом, то есть нас, соседей. 1 марта мы обратились к г. Сину А.Ч. с требованием пересмотра «Правил содержания животных...» для конкретизации их и внесения пунктов о защите наших прав. Ответа пока не получили. Опасаемся, что получим очередную отписку.

 

Уважаемая редакция! Посоветуйте, куда обращаться: в АП или конкретно к президенту. Так ведь стыдно, что наша местная власть не может разобраться с не таким уж трудным «собачьим» вопросом, с которым раньше разобрался бы и управдом. Необходимо также инициировать вопрос о принятии закона о санитарных нормах в жилых домах, а то такие законы есть для тюрем, общежитий, а для жилых домов нет. А ведь многоквартирный дом – это тоже общежитие, только у каждого жильца своя квартира, а чердак, лестница, лифт – общие. Вот и должен каждый живущий в доме жить так, чтоб не усложнять жизнь рядом живущим. Просим с нашим письмом ознакомить и г. Золотарева и дать нам ответ.

 

С уважением от имени жильцов 34-х квартир Валентина Анатольевна Колюбаева (адрес в редакции)

 

Вот такое письмо пришло недавно в ПОЗИЦИЮ. С ним мы и обратились в управление по вопросам экологической безопасности лично к начальнику управления Г.А. Золотареву, на что получили ответ, с которым ниже знакомим наших читателей

 

«На лист мешканців дому 26а по пр. Моторобудівників, стосовно внесення доповнень до Правил утримання собак, котів і хижих тварин громадянами, підприємствами, установами та організаціями в м. Запоріжжя, в межах повноважень повідомляємо наступне.

 

Протягом останніх років службами Запорізької міської ради проведена ретельна робота щодо вирішення питання поводження з тваринами в м. Запоріжжя, в тому числі відпрацювання шляхів здійснення контролю за популяцією безпритульних тварин.

 

На теперішній час у місті склалася непроста ситуація у зв’язку із збільшенням популяції безпритульних тварин, які становлять підвищену небезпеку для життя та здоров’я людей. Підхід до забезпечення належних умов утримання домашніх тварин та поводження з ними, регулювання чисельності безпритульних тварин має бути комплексним та науково обґрунтованим. Це передбачає роботу у різних напрямках, у якій повинні бути об’єднані зусилля як небайдужих громадян, так і органів виконавчої влади.

 

Тому для вирішення зазначеного питання у виконавчому комітеті Запорізької міської ради за участю спеціалістів підрозділів Запорізької міської ради, органів виконавчої влади, санітарно-епідеміологічної та ветеринарної служб, а також представників громадських організацій було проведено засідання «круглого столу». На засіданні розглядалися такі питання: обговорення проекту Правил утримання собак, котів і хижих тварин громадянами, підприємствами, установами та організаціями, впровадження комплексного підходу у сфері поводження з тваринами у м. Запоріжжя з організацією діяльності підприємства, уповноваженого у сфері поводження з тваринами.

 

В першій редакції проекту Правил були визначені обмеження щодо максимально можливої кількості одночасно утримуваних тварин у житлових приміщеннях. Однак, в процесі обговорення проекту Правил, зважаючи на те, що зазначене обмеження не визначено на законодавчому рівні, а також враховуючи незгоду громадських зоозахисних організацій нашого міста, служби виконавчого комітету Запорізької міської ради були вимушені виключити обмеження кількості тварин із згаданого пункту.

 

На черговій сесії Запорізької міської ради, яка відбулася 27.12.2011, затверджені Правила утримання собак, котів і хижих тварин громадянами, підприємствами, установами та організаціями в м. Запоріжжя. Правилами передбачені вимоги до утримання домашніх та інших тварин; зобов’язання осіб, які їх утримують; вимоги до реєстрації та перереєстрації тварин, відповідальність громадян та юридичних осіб за порушення правил, у тому числі за жорстоке поводження з тваринами; поводження з безпритульними тваринами.

 

У пункті 3.1.1 розділу 3 «Вимоги до утримання домашніх та інших тварин» Правил визначено, що кількість тварин, яких може утримувати фізична чи юридична особа, обмежується можливістю забезпечення їм умов утримання відповідно до вимог законодавства. При цьому утримання тварин не повинно порушувати права осіб, які мешкають поруч, шляхом утворення значних неприємних запахів, створення звукового та іншого впливу в порушення діючого санітарно-епідеміологічного законодавства.

 

Однак, на сьогоднішні день вимоги щодо забезпечення умов утримання тварин та обмеження їх кількості у житлових приміщеннях законодавчо невизначені.

 

Зважаючи на практичний досвід застосування природоохоронного законодавства в сфері поводження з тваринами, з’ясувалась його недосконалість та негармонійність з іншими нормативно-правовими актами, що унеможливлює впровадження ефективних заходів щодо поводження з тваринами в Україні, сьогодні при Міністерстві екології та природних ресурсів України створена Міжвідомча робоча група щодо розроблення нормативно-правової бази для реалізації вимог Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» та конструктивного вдосконалення законодавства в сфері поводження з тваринами.

 

Також зазначаємо, що розділом 12 Правил встановлена відповідальність фізичних та юридичних осіб, які тримають собак, котів та інших тварин згідно з діючим законодавством України.

 

З повагою, начальник Управління з питань екологічної безпеки Г.А. Золотарьов»

 


 

От редакции:

 

Вот так, пока чиновники судят да рядят, кивая на всеукраинское законодательство, которое по обыкновению «ни мычит, ни телится», граждане нюхают не совсем приятные запахи в своем подъезде. А местная власть «вынуждена» бездействовать. Из ответа так и непонятно – поможет ли местная исполнительная власть конкретным авторам письма? Или нам хотят в очередной раз намекнуть, что спасение утопающих – дело рук самих утопающих?