Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Тут навчають вести бізнес

Тут навчають вести бізнес

Категорія: Позиція » Статті » Регіон
Тут навчають вести бізнесКафедра фінансів та кредиту Запорізького національного університету готує вправних економістів та фінансистів для сучасних підприємств

 

Успішність економіки в Україні в умовах нестабільності та глибокої кризи багато в чому залежить від ефективності використання інтелектуального потенціалу в процесах економічного розвитку та пошуках інноваційних методів управління фінансами на всіх рівнях, враховуючи досвід найбільш розвинених країн.

 

Державний вищий навчальний заклад «Запорізький національний університет» є класичним університетом, який являє собою навчально­наукову структуру, до складу якої входять 13 факультетів, 62 кафедри. В університеті діють 6 програм подвійного диплома з університетом дю Мен (Франція) та Вроцлавським університетом (Польща), а також 3 постійні програми міжнародних літніх шкіл. Спільна франко-українська програма подвійного диплома діє для біологічних, економічних та фізичних спеціальностей.

 

З метою забезпечення міжнародних стандартів якості освіти у 2013/14 році ЗНУ залучав до викладання на довгострокових засадах іноземних фахівців за програмами Міністерства освіти Болгарії, фонду ім. Фулбрайта (США), Корпусу Миру (США), Гете­інституту (Німеччина), «Викладачі без кордонів» (Франція). Загалом за звітний період університет відвідали 109 іноземних фахівців. Міжнародна діяльність ЗНУ є частиною загальноуніверситетської стратегії розвитку, спрямованої на повноцінну інтеграцію у світовий освітній і науковий простір.

 

Кафедра фінансів та кредиту є провідною при підготовці бакалаврів, спеціалістів і магістрів по фінансах у Запорізькому національному університеті. Лекції, практичні та лабораторні заняття на кафедрі проводяться в обладнаних лабораторіях на сучасному навчально­методичному рівні. Навчальний процес комп’ютеризований, багаторівнева комп’ютерна мережа ЗНУ поєднує близько 1356 комп’ютерів. Викладання на кафедрі здійснюється досвідченим професорсько­викладацьким складом, докторами та кандидатами наук. Для вступу в ЗНУ на кафедру фінансів та кредиту необхідно скласти незалежне оцінювання з математики,української мови та географії.

 

Процеси глобалізації, швидке впровадження нових технологій на основі інформатизації й автоматизації, динамічний розвиток суспільства ставлять перед освітою якісно нові завдання. Відповідно до цього викладання на кафедрі фінансів та кредиту враховує зміни макроекономічних умов, які відбулися за останні роки, ґрунтується на аналізі зовнішнього та внутрішнього середовища та орієнтоване на розвиток інноваційного підходу як до процесу навчання, так і наукових досліджень. На кафедрі викладають фінансово­кредитні дисципліни, які дають можливість підготувати фахівців у сфері банківської діяльності, державних фінансів, страхової справи, фінансово­господарської діяльності підприємств та інших сферах. На кафедрі фінансів та кредиту постійно ведуться наукові дослідження з вивчення ефективного управління фінансами підприємства, інвестування, планування та бюджетування. За результатами досліджень готуються наукові доповіді, статті, випускаються підручники та навчально­методичні матеріали. На кафедрі проводяться «круглі столи», семінари, наукові конференції. У 2014 році економічний факультет ЗНУ здобув перемогу у IV всеукраїнському конкурсі «Кращий навчальний заклад з підготовки спеціалістів банківсько­фінансової сфери – 2014». Випускники кафедри, отримавши сучасні знання та практичні навички, працюють в багатьох банківських установах Запоріжжя, Дніпропетровська, Києва та інших міст на керівних посадах. Багато випускників кафедри працюють аналітиками в страхових, брокерських, аудиторських компаніях та в фінансових департаментах великих промислових підприємств.

 

На сучасному етапі, в умовах нестабільної ринкової ситуації, яка склалася на сьогодні в Україні, на багатьох підприємствах кризисне фінансове становище, стабілізація якого потребує нестандартних рішень фахівців, гнучкої системи управління фінансово­господарською діяльністю, здатної швидко орієнтуватися в зовнішньому середовищі. Саме таких фахівців готують на кафедрі фінансів та кредиту ЗНУ. Тут готують справжніх фахівців, яких потребує економіка.

 

 

 

Тетяна БАТРАКОВА, Світлана КУШНІР, кафедра фінансів та кредиту ЗНУ