Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Підсумки року: армія, закрите небо для росіян та американські інвестиції

Підсумки року: армія, закрите небо для росіян та американські інвестиції

Категорія: Позиція » Статті » Суспільство
Підсумки року: армія, закрите небо для росіян та американські інвестиції

Два роки тому мирний Євромайдан переріс у силові протистояння і Революцію гідності. Півтора роки тому до влади прийшов новий президент, а рік тому почав роботу парламент нового скликання і Кабмін Яценюка. Тож варто озирнутись на рік минулий, аби оцінити успіхи нової влади і зрозуміти, в якому напрямку рухається країна.

 

Отже, 2015-й став поворотним у зовнішній політиці країни. Україна підписала угоду про асоціацію із ЄС, а наприкінці листопада її ратифікували парламенти майже усіх членів Євросоюзу. Порошенкові так і не вдалось домогтись припинення війни. Так, Мінські домовленості дещо стишили наступ російських військ на Донбасі, однак останнім часом бойовики знову обстрілюють позиції українських військ.


Вочевидь, президентові слід задуматись над тим, аби змінити формат розмови із Росією. Річ у тім, що цього року Європа та й цивілізований світ загалом зіштовхнулись із новою загрозою – ісламістамами. І необхідність боротьби із «Ісламською державою» змушує багатьох європейських політиків декларувати готовність до співпраці із Кремлем. Президент Франції Франсуа Олланд після жахливих терактів у Парижі вже з’їздив на поклін до Білокам’яної. А між тим Франція – один з гарантів безпеки у «Нормандській четвірці». Тож Україні слід шукати нових союзників, аби не опинитись сам на сам із агресором. Експерти радять Порошенкові згадати про Женевський, або й Будапештський формат, в якому могли б брати участь і представники США. Адже Мінські домовленості, які від України чомусь підписують одіозні Леонід Кучма та Віктор Медведчук, виявились дуже крихкими – війна має всі шанси поновитися.


Між тим Кабмін працює над обмеженням будь-яких економічних взаємин з Росією. Ще влітку минулого року Яценюк підготував пакет санкцій проти російських компаній, які після схвалення президентом вступили в дію навесні 2015-го. Кабміну за останній рік вдалось неймовірне: тепер Україна може не купувати газ у «Газпрому». Працювати із європейцями виявилось конструктивніше і дешевше. Питання забезпечення країни енергоносіями було одним із найважчих для діючого уряду. Однак Україна змогла пережити минулий опалювальний сезон і спокійно увійти у новий. Енергетична незалежність України сьогодні вже не мрії, а об’єктивна реальність.


Як і нова боєздатна українська армія. Минулого року наші бійці стали сильними завдяки волонтерам, цього року – завдяки державі. Наступного року Кабмін Яценюка закладе на потреби армії 5% ВВП – неймовірна для новітньої української історії сума. Більшість держав НАТО можуть лише мріяти про такі обсяги фінансування збройних сил.

 

Не зважаючи на те, що армія є пріоритетом номер один, уряду вдалось не допустити затримок із виплатами пенсій та зарплат, і навіть підвищити соціальні стандарти. Українці поступово забувають про паперові довідки – тепер отримати їх можна через інтернет без хабарів і черг. А саме ці довідки були одним із невичерпних джерел корупції.


Суспільство чекає, коли нарешті запрацює створене президентом Національне антикорупційне бюро, оскільки до прокуратури щодо боротьби з корупцією у суспільства багато претензій. Натомість уряду на цьому напрямку вдалося досягнути певних успіхів: цього року перекрили шляхи збагачення газовим олігархам, держава повернула собі контроль за кількома великими підприємствами, які весь час були збитковими, а під керівництвом призначених Кабміном керівників одразу стали приносити прибуток до бюджету.


Одне з найбільш болючих питань для українців – підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги. Встановлює їх не уряд, а спеціальний орган при президентові, однак уряд узяв на себе завдання допомогти українцям – запровадив нову систему субсидій. Цього року на ці потреби було спрямовано понад 24 млрд грн. Наступного року сума виплат становитиме понад 40 млрд грн.

 

Кабмін також спрощує умови ведення бізнесу – і в країну приходять нові західні інвестори. Про покращення ситуації свідчить і зростання рейтингів країни: нещодавно їх підвищило одразу два провідних рейтингових агентства – Moody's та Fitch.

 

Інвестиції з країн Заходу – яскраве свідчення зміни курсу країни. Адже уряд за минулий рік зробив чимало для того, аби розірвати зв’язки із Росією. Тиждень тому Кабмін повністю закрив небо для російських літаків. І саме рух України до Європи стоїть кісткою поперек горла і Кремлю, і його агентам в Україні.


Вже 11 грудня уряд звітуватиме. Від того, чи подовжать нардепи повноваження уряду Яценюка, залежить дуже багато. Або Україна і далі продовжить співпрацю із західними партнерами і розвиватиме економіку, або ж знову повернеться під крило Росії. Бо відставка уряду може запустити розпад чинної коаліції і формування нової з «Опоблоком». Або ж нові вибори. І колишня Партія регіонів пробує повернутися. Звісно, це саме те, чого прагне Путін. От тільки чи цього хоче український народ?