Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Дмитро Сосновський: Ситуація в боксі є надзвичайно екстремальна

Дмитро Сосновський: Ситуація в боксі є надзвичайно екстремальна

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Спорт
Дмитро Сосновський: Ситуація в боксі є надзвичайно екстремальна
Сьогодні, 16 червня, у столиці Азербайджану стартує ліцензійний турнір з боксу. Змагання в Баку стануть завершальним етапом відбору для боксерів національної збірної України.
 

 

Окрім того, з 3 по 8 липня у Венесуелі пройде кваліфікаційний етап відбору на Олімпіаду серед боксерів – учасників проектів APB та WSB.


Нагадаємо, в скарбничці нашої чоловічої збірної з боксу наразі немає жодної ліцензії на участь в Олімпійських іграх у Ріо-2016.


Перед вильотом у Баку головний тренер збірної України з боксу Дмитро Сосновський поспілкувався з журналістом «Вголосу».


Підготувалися до турніру, вважаю, добре, – каже Дмитро Дмитрович. – Спершу збір провели в Тисовці, потім – на олімпійській базі в Кончі-Заспі. На останньому зборі разом з нами тренувалися команди з Білорусі, Вірменії та Ізраїлю. В цих командах були боксери, які вже здобули ліцензії.


Нещодавно Міжнародна асоціація любительського боксу (AIBA) офіційно дозволила професіоналам змагатися на Олімпіаді. Як виглядатиме процедура потрапляння на Ігри профі?


Мені складно сказати. Не розумію, де й коли вони проходитимуть відбір. Кажуть, Менні Пак’яо хоче виступити на Іграх, Володя Кличко, який тренувався нещодавно з нами в одному залі, після бою з Тайсоном Ф’юрі поїде на Олімпіаду. Не знаю, як воно буде, але я цим і не цікавився, у мене є свої питання. Чув, що провідні боксерські організації у професіональному боксі засуджують цю ідею.


Думали про те, щоби когось з українських боксерів-професіоналів заангажувати виступити на Іграх?


Тут палиця на два кінці. Ось подивіться, є такий боксер-професіонал у важкій вазі Олександр Тесленко. Він провів кілька боїв у Канаді, виграв їх. Й ось тепер Тесленко хоче поїхати на Олімпіаду. А в цій вазі в мене є Ростик Архипенко. Упродовж чотирьох років він бився в «Отаманах», збірній, пройшов купу тренувальних зборів. Він також має право виступити на ліцензійному турнірі. То з якої радості я повинен сказати Архипенку «ні» і послати туди Тесленка? Тесленко в Канаді заробляв гроші, жив своїм життям і так одразу розчистити йому місце я не можу. У мене є команда, яку я формував, готував, з якою виступав. І тепер після дзвінків із Німеччини, Америки чи Канади я повинен усе міняти? Хотіти виступити на Іграх не шкідливо, але в нас є вже боксери, які цілеспрямовано готувалися до ліцензійних турнірів не один рік. Можливо, в інших країнах немає боксерів в усіх вагових категоріях, то нехай вони і залучають професіоналів.  

    

З Володею Кличком, який тренувався з вами в одному залі, спілкувалися на тему Олімпіади?


Володя Кличко готується до бою з Тайсоном Ф’юрі. Про Олімпіаду ми не говорили.


З яким настроєм летите на турнір у Баку? Тривожитеся через те, що так мало часу до Олімпіади, а в нас жодної ліцензії немає?


Тривога завжди присутня, настрій не дуже добрий, бо не маємо ліцензій. Після ліцензійних турнірів треба думати, як підготувати боксерів до Ігор. Це складна ситуація. Хлопці вже півтора року в напруженні, постійно в тонусі. Працюємо… І настрій був би кращим, якби в нас було 5-6 ліцензій.

 

Ви вже колись були в таких екстремальних умовах, як тепер? Вам же потрібно було вивести хлопців на пік форми, а потім тих, хто пройде відбір, через півтора місяця знову виводити на пік…


Екстремальні умови – це ще скромно сказано, вони надзвичайно екстремальні. Дуже складно, ніколи ще не був у такому становищі. У системі підготовки спортсменів є різні етапи. Є передзмагальний етап, є змагальний. Постійно на цих етапах спортсмен не може бути, повинен бути ще й відпочинок. А ми на цих двох етапах дуже часто перебуваємо. Навантаження на спортсменів, тренерів дуже високі. Завжди в один рік проводили чемпіонат Європи, в інший – чемпіонат світу і раз у чотири роки – Олімпіаду. Від цього графіка ми і відштовхувалися, плануючи підготовку. А торік були Європейські ігри, чемпіонати Європи та світу. Змагань дуже багато, тому ми постійно готувалися, виступали. Це складно фізично і психологічно.    


Більшість лідерів світового боксу вже здобула ліцензії на Ігри і в Баку не виступатиме. Можна сказати, що українці є фаворитами цього турніру?


Після турніру в Туреччині я вже не хочу говорити про фаворитів чи аутсайдерів. Узагалі, про суддівство нам заборонено говорити, але і прогнозів я не можу робити. Скажу лише, що в нас хороша рівна команда. Але так сталося, що наразі ми без ліцензій. Хтось недопрацював, а комусь не заслужено не підняли руку. Мені би не хотілося зараз аналізувати всі фактори, не хочу, щоби це сприйняли як відмовки. Причини є об’єктивні, а є суб’єктивні.  

 

Склад збірної України на ліцензійний турнір у Баку:


49 кг – Замотаєв Дмитро

52 кг – Сопінський Ігор

56 кг – Буценко Микола

60 кг – Біляк Тимур

64 кг – Петров Віктор

69 кг – Самофалов Ярослав

75 кг – Митрофанов Дмитро

81 кг – Хижняк Олександр

91 кг – Лісовий Дмитро

91+ кг – Вихрист Віктор

Олег Петренко, «Вголос»

 

 

 

 

 

 

 

 

 


http://vgolos.com.ua/