Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Ігор АРТЮШЕНКО: Децентралізація – це мільярди на розвиток Запоріжжя

Ігор АРТЮШЕНКО: Децентралізація – це мільярди на розвиток Запоріжжя

Категорія: Політика, Регіон
Ігор АРТЮШЕНКО: Децентралізація – це мільярди на розвиток Запоріжжя З кожним місяцем все більш актуальною стає тема децентралізації. У нашій області вже пройшли перші вибори до об’єднаних громад, почалися зміни і у великих містах. Про цю важливу для кожного з нас тему ми вирішили запитати народного депутата України, голову Запорізької територіальної організації партії «Солідарність» – Блок Петра Порошенка» Ігоря Артюшенка.
 

Минулого тижня прем’єр-міністр України Володимир Гройсман публічно назвав Запоріжжя прикладом у проведенні децентралізації. Але навіть не всі громадяни розуміють, що значить цей термін.

 

 

– Децентралізація – це база для змін в країні. Якщо дуже коротко, то держава передає громадам зароблені ними гроші та водночас – відповідальність за їхнє використання. Прем’єр-міністр назвав конкретну цифру – більше трьох із половиною мільярдів гривень отримало Запоріжжя від реформи. Це колосальні гроші, які підуть на соціально-економічний розвиток Запоріжжя, на які можна будувати дороги, підіймати зарплатні. Громадянам буде набагато простіше контролювати владу, не в далекому Києві, а поруч, на відстані витягнутої руки. До них можна звернутися і запитати: на що пішли гроші? Чому вирішено, наприклад, збудувати школу, а не дитячий садочок? І вони будуть вам відповідати. Ця реформа, реформа децентралізації, вже змінює країну. Хіба що сліпий не помітив, що вперше, мабуть, за всю епоху незалежності по всій державі одночасно почали ремонтувати дороги. А це ж лише початок!

– Але ж децентралізація – це не лише можливості.

 

 

– Саме так. Це ще й величезна відповідальність. Багато років місцеві чиновники та депутати підходили до керівництва не як хазяї, а як «врємєнщікі». Вони просто грабували, на всі питання відповідаючи «грошей немає, Київ не дає». А тепер чиновники та місцеві депутати повинні прислухатися до громади, вирішувати разом з нею, на що підуть кошти. Та й вкрасти набагато важче: ми запустили систему електронних тендерів «ProZorro», яка вже зекономила державі мільярди, в нас запрацювало Антикорупційне бюро, активно затримує корупціонерів Генеральна прокуратура – на жаль, на відміну від запорізької… Але це питання часу. Процес іде у вірному напрямку.

 

– Але ж, мабуть, є і проблеми.

– Проблем, звичайно, вистачає. Знаєте, я нещодавно спілкувався із одним польським політиком. Він нагадав, що в Польщі реформи почалися відразу після виходу з зони впливу СРСР, і їхня країна пережила декілька надзвичайно важких років. Жити стало важче, почалися масові демонстрації, рейтинги довіри до влади падали. Але вже за декілька років ефект від реформ стали бачити усі: економіка запрацювала, люди стали багатшими. У нас така сама ситуація зараз. Але мій польський знайомий сказав, що в нас реформа йде набагато швидше і менш болісно, ніж йшла у них. Бо ми вчимося на світовому досвіді. Наприклад, автор польських реформ Лешек Бальцерович зараз працює у нашому Кабміні. Але, нажаль, є й популісти, які протидіють реформі, заробляючи собі політичні бали.

– Це ви про «мораторій на тарифи»?


– І про це теж. Найогидніше те, що ті «опозіціонери», які на цій темі заробляють політичні бали, чудово знають та розуміють ситуацію, розуміють, що платити усе одно доведеться, бо газ коштує грошей, а отже, його треба буде купувати за ринковою ціною. І якщо ці популісти були зараз при владі, вони були б вимушені робити те ж саме. Якби вони справді хотіли людям добра, вони б говорили інше: створюйте ОСББ та заставляйте комунальників відпрацьовувати кожну вашу копійку! Це було б набагато краще для простих людей. Але популістів турбують лише рейтинги. А те, наприклад, що з тих сотень мільйонів, що надійшли до міського бюджету Запоріжжя, наразі освоєно не більше 10% – про це вони казати не люблять. І до кінця року, я вважаю, буде освоєно не більше 30% усіх грошей – а отже, 70% проблем не буде вирішено! Але я впевнений, що все зміниться. Українці – розумний народ, і громади проконтролюють ледачих чиновників та дешевих популістів. А ми їм в цьому допоможемо. Все буде добре, Україно!

 

Тетяна ЮРШИНА