Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Про що говорять у парламенті ?

Про що говорять у парламенті ?

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Суспільство

Про що говорять у парламенті ?Прес-тур щотижневого видання ПОЗИЦІЇ (Запоріжжя) подивитися, як працює Верховна Рада на Святого Миколая (19–20 грудня), вийшла результативною. Пленарні засідання йшли, Комітети Ради бурхливо обговорювали законопроекти, в кулуарах нардепи спілкувалися з журналістами. Все, як у звичайні робочі будні.


Поїздка до Києва була організована громадською організацією «Інтерньюз-Україна» в рамках Програми USAID РАДА, що виконується Фондом Східна Європа.


Регіональні журналісти майже з усієї України були присутні на слуханнях парламентського Комітету з питань Європейської інтеграції та дізнатися про позиціонування України у світі від депутатки Олени Сотник, учасниці проекту «Модельний округ».


Нардеп України Олена Сотник, що представляє депутатську фракція Політичної партії "Об'єднання "САМОПОМІЧ", є головою підкомітету з питань адаптації українського законодавства до законодавства Європейського Союзу, член Виконавчого комітету Національної парламентської групи в Міжпарламентському Союзі, а також членом Української частини Парламентського комітету асоціації і член Постійної делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи, взяла участь у брифінгу із регіональними журналістами, відповіла на усі їх слушні питання.


Дуже цікаво було дізнатись про законодавчий процес у Верховній Раді. Перш ніж будь-який закон набере чинності, він проходить низку процедур: реєстрація, та внесення законопроекту на розгляд Верховної ради, далі – перше, друге та третє читання законопроекту. Після цього його розглядає Президент і тільки тоді набирає чинності.


Під час екскурсії по кулуарах Верховної Ради регіональні журналісти мали нагоду взяти бліц-інтерв’ю у провідних політиків України: Юлії Тимошенко, Мустафи Найєма, Олега Ляшка тощо.


Дуже цікавим виявилось знайомство із громадською організацією «Ліга інтернів», що працює в рамках Програми USAID «РАДА».


Це – об’єднання випускників Програми стажування у Верховній Раді України та інших органах влади, засноване в 2009 році.


У них є доступна для кожного громадянина України до 35 років Програма стажування у ВРУ, яка з 2014 року реалізується за підтримки Програми USAID РАДА. Тобто той, хто пройде співбесіду, попадає на піврічне стажування у секретаріатах комітетів та структурних підрозділах Апарату ВРУ.


Дана програма успішно реалізується молоддю, яка цікавиться суспільно-політичним життям нашої держави і прагне стати учасником державних перетворень, у тому числі через роботу в органах влади. Вона дає практичний досвід роботи в Парламенті України; участь у законотворчому процесі; старт професійної кар’єри; зв’язки та контакти.


Програма стажування у Верховній Раді України існує з 1995 року.


За цей час її учасниками стало близько 1700 осіб, серед яких чотири народні депутати України різних скликань.

 

Випускники продовжують свій професійних шлях у найрізноманітніших сферах – від роботи в державних установах, громадської діяльності до реалізації себе на викладацькій ниві чи комерційному секторі.


Корисною і цікавою виявилась зустріч із Володимиром Крижанівським, народним депутатом 1-го скликання. Він розповів регіональним журналістам, яких помилок треба уникати під час підготовки публікацій стосовно законотворення у Верховній Раді.

 

Наша довідка


Програма Агентства США з міжнародного розвитку USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво» виконується Фондом Східна Європа в партнерстві з громадянською мережею «Опора», громадськими організаціями «Iнтерньюз-Україна» та «Лабораторія законодавчих ініціатив» та має на меті сприяти становленню відповідального, підзвітного і демократичного представницького органу – Парламенту України. Термін реалізації Програми: листопад 2013 – листопад 2018 років.