Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Насіння овочів в Україні: як не купити підробку і отримати високий урожай

Насіння овочів в Україні: як не купити підробку і отримати високий урожай

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Економіка
Насіння овочів в Україні: як не купити підробку і отримати високий урожай Фальсифікація посадкового матеріалу, зокрема - насіння овочевих культур, в останні роки стала однією з головних проблем сектора. Саме тому даній темі було приділено максимум уваги на круглому столі, який проводила Насіннєва асоціація України в рамках щорічної виставки «Агро весна-2019».
 

В ході події представники провідних компаній-виробників посівного матеріалу овочевих культур розглянули найбільш актуальні питання, пов'язані з підробкою посівного матеріалу і обговорили результати дослідження, проведеного ІА «АПК-Інформ» на замовлення Насіннєвої асоціації України. В опитуванні брали участь аграрії, які спеціалізуються на виробництві томатів і огірків. При цьому варто відзначити, що дані господарства спеціалізувалися як на тепличній продукції, так і на овочах відкритого грунту. Одним з кращих виробників насіння на українському ринку є компанія Садиба центр. Придбати насіннєвий матеріал овочів цього виробника можна на сайті vseroste.com.uа.

 

«На сьогоднішній день ринок посівного матеріалу в Україні є досить перспективним, враховуючи досить динамічний розвиток даного сектора. Однак однією з основних проблем цього сегмента як і раніше є фальсифікація насіння, причому, на жаль, випадки виявлення підробок непоодинокі, а носять масовий характер, існують цілі стихійні точки продажів фальсифікату. З цієї причини ряд великих відомих виробників садивного матеріалу просто побоюється виходити на український ринок. Таким чином, це має вкрай негативний вплив на імідж країни», - каже аналітик Мірра Лубенець.

 

«Коли ми з колегами готувалися до проведення даного дослідження, то в першу чергу прагнули включити в список ті регіони, звідки ми отримували найбільшу кількість скарг на фальсифікат. Вибір культур так само не випадковий, оскільки саме огірки та томати займають велику частку в загальному виробництві сезонних овочів. Крім того, досліджуючи дані культури, ми охопили відразу два напрямки: овочі відкритого і закритого грунту», - говорить Сюзана Григоренко, виконавчий директор Насіннєвої асоціації України.

 

В результаті дослідження показало, що, на думку респондентів, найбільш часто фальсифікуються саме насіння гібридів овочевих культур, так як попит на них більш активний, незважаючи на те, що вони дорожче, ніж насіння сортів. Зокрема, 57% опитаних фермерів сказали, що стикалися з підробкою насіння гібридів огірків. У випадку ж з томатами цей показник досяг 67%. Такі висновки підтверджують і самі гравці ринку, оскільки неодноразово виявляли підробки власної продукції в роздрібних мережах.

 

«Факт наявності підробок на ринку насіння є незаперечним. Так, ми намагаємося максимально контролювати якість нашої продукції, однак найбільший відсоток підробок з'являється на етапі перефасування в більш дрібну упаковку, що далеко не завжди можна вчасно виявити», - зазначив один з представників насіннєвих компаній.

 

Одними з основних ознак фальсифікату опитані фермери вважають порушення цілісності упаковки або її візуальна відмінність від оригіналу (13% респондентів), заміну одного сорту іншим з більш низькими якісними показниками (33% респондентів), підміну гібридів першого покоління на дво- або багаторічні (29% респондентів). Однак при цьому варто підкреслити, що 76% учасників опитування зізналися, що не можуть самостійно відрізнити підробку від оригіналу.

 

Крім того, як повідомляють трейдери, в мережі почали з'являтися і підроблені сайти, що імітують офіційні торгові майданчики легальних постачальників, тим самим роблячи негативний вплив не тільки на імідж постачальників, але і на довіру до компанії-виробника.

 

«Але головне, що ми відзначили в ході роботи над дослідженням, це той факт, що рівень обізнаності дрібних аграріїв залишає бажати кращого. Багато з них просто не знають, що робити і куди звертатися при виявленні підробки посадкового матеріалу», - констатує аналітик Мірра Лубенець.

 

Як, в свою чергу, заявив Віктор Стефківскій, заступник директора департаменту Госпродпотребслужби - начальник управління з контролю в сфері насінництва та розсадництва, профільні служби все більше уваги приділяють проблемі фальсифікації посадкового матеріалу. Однак однією з головних проблем в даному випадку є пасивність гравців ринку, які часто не повідомляють про виявлення виробів.

 

Цей факт підтверджують і в Насіннєвій асоціації України.

 

«Ми часто чуємо скарги на присутність фальсифікату на ринку, але в той же час ми не отримали жодного офіційного листа від когось із учасників ринку з проханням посприяти тій чи іншій ініціативи або законопроекту», - говорить Сюзана Григоренко.

 

При цьому варто відзначити, що, згідно з чинним законодавством, знищити фальсифікований насіннєвий матеріал можна тільки за рішенням суду. До цього необхідно провести розслідування і встановити факт того, що це насіння дійсно є підробкою. Таким чином, дана процедура займає не один день.

 

Більш того, самі менеджери офіційних постачальників насіннєвого матеріалу підкреслюють, що дрібні фермери свідомо йдуть на покупку фальсифікованого або несертифікованого насіння, прагнучи таким чином заощадити. Такі покупці дуже добре обізнані про точки продажів фальсифікату, але для того, щоб Госпродпотребслужба змогла провести там перевірку, необхідна скарга від покупців. У підсумку маємо замкнуте коло.

 

Підводячи підсумки зустрічі, учасники події прийшли до висновку, що ситуація на ринку може змінитися в кращу сторону тільки після того, як самі фермери почнуть більш усвідомлено підходити до вибору посівного матеріалу. У свою чергу, і компанії-виробники посівного матеріалу і представники Насіннєвий асоціації готові проводити освітні заходи з метою підвищення рівня обізнаності аграріїв.

 

Источник vseroste.com.ua