Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Крокуємо міжнародними теренами

Крокуємо міжнародними теренами

Категорія: Суспільство, Регіон
Крокуємо міжнародними теренами Освіта грає важливу функцію у розвитку будь якого соціуму. Недарма деякі заклади вищої освіти США або Великої Британії та інших розвинених країн мають вагомий авторитет у світі науки, бо вони роблять велику ставку саме на національну освіченість. І це не випадково, бо без якісної освіти економічний та культурний прогрес держави просто неможливий.
 

За даними світового рейтингу QS Higher Education System Strength Rankings (HESS), Україна минулого році посіла 44 місце серед інших країн у плані якості вищої освіти, залишивши позаду Польщу, Естонію, Грецію і Білорусь. Тоді як у 2016 році ми знаходилися на 45 місці. Тож можна стверджувати, що певний позитивний рух в освітньому процесі нашої державі спостерігається, що не може не радувати.

 

На підтвердження цього 12–13 квітня у Києві відбувся черговий щорічний захід – Міжнародна спеціалізована виставка «Освіта та кар’єра-2019» та виставка «Освіта за кордоном» (Education abroad). На них були представлені провідні українські вищі та навчальні заклади багатьох інших держав світу, таких як: Польща, Греція, Кіпр, Литва, Німеччина, Словаччина, Чехія, Франція, США тощо. Упродовж двох днів відвідувачі мали змогу ознайомитися з пропозиціями вивчення іноземних мов за кордоном, отримати актуальну інформацію щодо підготовчих університетських курсів та дізнатись про бакалаврські і магістерські програми закордонних та вітчизняних університетів і коледжів.

 

Виставка була організована з метою залучення суспільного інтересу до української освіти, висвітлення певних національних досягнень в цій сфері, інформування молоді про можливості отримання професійної освіти в Україні та за її межами.

Під час проведення цього освітянського заходу присутні мали можливість ознайомитись із презентаціями українських та зарубіжних університетів, також були продемонстровані програми міжнародного обміну студентами та учнями, які надають перспективу співпраці з європейськими країнами у галузі освіти та працевлаштування молоді за кордоном.

 

Серед українських освітніх закладів на виставці був представлений Запорізький національний технічний університет. Варто зазначити, що виш не тільки щорічно бере учать у заході, а й отримує на ньому певні нагороди в окремих номінаціях.

За словами старшого інспектора навчально-методичного відділу ЗНТУ Сергія Тирси, навчальний заклад практично кожен рік привозить у Запоріжжя якщо не Гран-прі то обов’язково золоту медаль.

 

– Цього року ми взяли Диплом Гран-прі у номінації «Упровадження сучасних засобів навчання, проектів, програм і технологій для вдосконалення та підвищення ефективності освітнього процесу». Задля участі у виставці ми подаємо конкурсні роботи, які змагаються за Гран-прі у п’ятьох-шістьох номінаціях. У деяких з них ми беремо участь. І можу сказати, що ось вже щорік нам вдається виборювати або Гран-прі, або золоту медаль, – розповів Сергій Тирса.

Також університет ще був удостоєний почесного звання «Лідер вищої освіти України».

 

– Це звання ми отримали відповідно до загально-оглядової міністерської форми, де освітні заклади на конкурсній основі оцінюються по 112 показникам. Туди входить міжнародна, виховна та освітня діяльність закладу вищої освіти, рівень розвитку студентів та їх участь у активному і громадському житті університету. Також переглядається матеріальна складова, наявність лабораторій та публікації наукових праць, як за кордоном, так і в міжнародних наукових виданнях тощо. Всі ці ознаки сумуються по кожному розділу, і потім за отриманими балами визначається той заклад, який отримує нагороду або звання, – додав Сергій Васильович.

 

Для багатьох випускників Запорізький національний технічний університет став дороговказом у кар’єрне майбутнє. Це підтверджує голова профспілки викладачів і співробітників, доцент кафедри машин і технології ливарного виробництва ЗНТУ Юрій Петруша.

 

– Протягом роботи виставки до нас підходили чимало наших випускників, причому не тільки з українських підприємств, але й ті, хто працюють за кордоном. Вони дякували за те, що навчались у нашому закладі й отримали знання, які допомогли їм посісти гідні посади на підприємствах світового рівня, – з гордістю сказав викладач.

 

Необхідно зауважити, що значною мірою вкладається у розвиток «машинки» АТ «МОТОР СІЧ». Саме завдяки моторобудівникам навчальний заклад отримує грошові гранти, які відіграють важливу роль у встановленні міжнародних зв’язків з іншими освітніми установами. Про це свідчать програми з обміну студентами із інших країн, які навчаються у ЗНТУ.

 

– Більшість лабораторій в університеті обладнано завдяки грантовим програмам. І тут особливу подяку треба висловити АТ «МОТОР СІЧ», бо саме за його підтримки на базі нашого вишу ми маємо новітні станки та сучасне обладнання, які дуже цікавлять іноземних студентів. Справа в тому, що у європейських країнах, таких як Словаччина, Чехія, Польща тощо, немає того виробництва, що є у нас. АТ «МОТОР СІЧ» є доречним прикладом, де технічні спеціалісти з авіаційної техніки мають можливість проходити практику, стажування і подальше навчання. Через те вони приїздять сюди задля того, щоб отримати теоретичні і практичні навички, які вони не можуть здобути по певним причинам у себе на батьківщині, – підкреслив Юрій Петруша.

 

Та головне, як відзначає Сергій Тирса, без активної участі у цьому процесі ректора ЗНТУ, професора Сергія Бєлікова поїздки на ці щорічні виставки були б неможливі.

 

– Зазначу, що саме дякуючи нашому ректору ми репрезентуємо наш заклад на цих міжнародних освітніх виставках. Сергій Борисович щорік бере активну участь на усіх подібних освітянських заходах, куди ми з його ініціативи їздимо, – наголосив Сергій Тирса.

 

Олексій ВЛАСОВ

 

Источник Позиция