Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Коли труднощі загартовують

Коли труднощі загартовують

Категорія: Позиція » Статті » Регіон
Коли труднощі загартовуютьПандемія коронавірусу та оголошений у зв’язку з нею карантин внесли жорсткі корективи в життя багатьох людей і країн. Для об’єднаних територіальних громад, що утворилися завдяки децентралізації, вони стали перевіркою на міцність.
 

На труднощі та випробування кожна людина реагує по-різному. Одних вони пригнічують, інших– ще більше загартовують. До людей, хто звик рухатися вперед попри будь-які перешкоди, належить голова Воскресенської ОТГ Пологівського району Микола Гузенко. Ця громада, що з’явилася в Запорізькій області однією з перших, неодноразово привертала увагу нашого видання. Днями ми відвідали її знову. Про життя в умовах надзвичайної ситуації, нагальні проблеми та інше ПОЗИЦІЇ розповів керманич Воскресенської ОТГ Микола Гузенко.

 

– Пандемія COVID-19 – виклик для людства. Серед мешканців громади є хворі на коронавірус?

– Я дуже радий, що це лихо нас оминуло. Спочатку підозри були. Та дослідження, проведені медиками,довели, що побоювання марні. На території громади хворих немає. Ми дотримуємося всіх карантинних вимог МОЗ. Два навчально-виховних комплекси та загальноосвітня школа I-II ступенів не працюють. Два дитячих садочки функціонують згідно санітарно-епідеміологічних нормативів. Дай боже, щоб і надалі ситуація залишалася спокійною. Якщо казати про діяльність громади взагалі, ми робимо все від нас залежне, аби люди не відчули погіршення умов життя. Продовжуємо працювати, як намітили раніше.

 

В реаліях сьогодення важко спрогнозувати,коли розпочнеться новий навчальний рік і яким він буде.Чи готується громада до нього?

– Підготовка, звісно, триває. Проблем у освітній сфері накопичилось чимало. Згідно законів «Про освіту» та «Про повну загальну середню освіту», ми повинні реформувати наші НВК. Зрозуміло, що вирішення цього питання потребує виваженого комплексного підходу, а не тільки зміни вивіски.

 

Крім того, тепер усі директори наших навчальних закладів будуть працювати за контрактом. До цього він був укладений лише з одним керівником. З цього приводу відбулося декілька нарад з освітянами, порозуміння знайдено.

 

Враховуючи поточні обставини, ще з квітня ми розпочали ремонти у Воскресенському та Кінсько-Роздорівському НВК, які зараз наближаються до завершення. У Воскресенському НВК зроблено капітальний ремонт туалетів, приведені до ладу санвузли спортивної зали та коридори. У Кінсько-Роздорвіському НВК також виконано великий обсяг робіт, в тому числі по відновленню санвузлів та роздягалень спортзалу.

 

Не можу не згадати й про найсучасніший автодром, побудований біля цього навчального закладу. В Кінсько-Роздорівському НВК вже понад 50 років викладається автосправа. Практичні навички водіння, які учні отримують разом з теоретичними знаннями, є хорошим підгрунтям для отримання у майбутньому водійських прав. Автодром повністю готовий до експлуатації, але ще треба вирішити низку питань, пов’язаних з документами.

 

– У березні цього року в Воскресенці було розпочато ремонт мосту через річку Конку – це важлива транспортна артерія, яка з’єднує село з навколишнім світом. Як просувається процес?

Коли труднощі загартовують– Дійсно, у березні почався ремонт мосту, розташованого при в’їзді до Воскресенки. Реалізацію проекту доручили ДП «Місцеві дороги Запорізької області», керівником якого є Геннадій Тімченко. Визначили підрядника, робота закипіла.

 

Ми перебуваємо у постійному контакті з виконробом бригади, яка опікується об’єктом, Дмитром Пашковим. За його словами, процес наближається до фінішу – наприкінці липня буде поставлена крапка. Фактично нам побудували новий міст. Кілька днів тому мені доповідали, що вже залито бетоном останню - третю- плиту. Крім цього, будівельникам залишилося зробити колесовідбійник. Бетон повинен вистоятися місяць. Далі можна буде покласти асфальт та дозволити рух автомобілів. Дуже важливо й те, що фірма-підрядник несе відповідальність за роботу – надає шість років гарантії.

 

Болісним питанням для вашої громади є реконструкція водогону села Кінські Роздори. Чи вдалося зробити щось суттєве для вирішення цієї проблеми?

– Ми двічі подавали документи до Департаменту житлово-комунального господарства облдержадміністрації. Коли увійшли до програми «Питна вода 2012-2020», Запорізька обласна рада виділила нам близько 9 млн грн для освоєння у 2020 році. При нашому співфінансуванні у розмірі 20%. Кошторис проекту реконструкції складає 15 млн грн. Потім ці гроші забрали назад. Спочатку сім мільйонів, потім – два. Обіцяли, що через півроку рішення буде переглянуто й знайдено якийсь вихід. На жаль, нічого не відбулося.

 

Коли труднощі загартовуютьМи розраховували на ці кошти, планували реконструкцію. Сталося по-іншому. Свердловини, що є у селі, запісочилися. Намагалися своїми силами виправити ситуацію, але бажаних результатів не досягли.

 

Не менш важливим для сільської місцевості є вуличне освітлення. Що робиться в цьому напрямку?

– Проектам, пов’язаним з вуличним освітленням, завжди приділяється велика увага. На початку цього року ми запустили освітлення у Солошині (так місцеві жителі називають велику частину села Воскресенка). Там є три КТП (комплектні трансформаторні підстанції), які були приведені у належний стан. Підготовлені три аналогічних проекти й по Кінських Роздорах. Незабаром ми почнемо втілювати їх у життя.

 

Крім цього,продовжуємо готуватипроектно-кошторисну документацію по інших трьох КТП у Воскресенці. Ще одна велика частина села буде освітлена. Впевнений, що до кінця поточного року впораємося й з цим завданням. Коли зробимо все заплановане, і у Воскресенці, і у Кінських Роздорах залишиться дуже мало неосвітлених вулиць.

 

Добровільний етап утворення об’єднаних територіальних громад зараз знаходиться на стадії завершення. Попереду новий крок – на основі новостворених ОТГ у державі має відбутися зміна адміністративно-територіального устрою субрегіонального рівня. Ваше ставлення до другого етапу адмінреформи?

– Головне, щоб держава дотримувалась своїх обіцянок. Наведу приклад. У 2019 році у Пологівському районі з’явилася Федорівська ОТГ. З 2020-го села Федорівка та Новоселівка, що об’єдналися, мали почати нове життя. Зараз липень, але на прямі міжбюджетні відносини з державою вони не перейшли й досі, залишившись з життям та економікою наодинці. Чому так сталося? Тому що бюджет на 2020 рік вже був прийнятий. Наскільки мені відомо, посеред року він не переглядається. Але якби держава пішла на поступки і після півроку існування виділила їм якісь кошти, все було б інакше. Треба, аби на другому етапі реформи можновладці врахували як усі зроблені помилки, так і напрацьований позитивний досвід.

 

Не менш важливо не допустити безвладдя! Райдержадміністрації ліквідують, райради також. Я працюю на посаді сільского голови з 2006 року. Навіть коли ще не було реформи, в нас завжди були конструктивний діалог та плідна співпраця з головою Пологівської РДА Артуром Крупським та головою районної ради Олександром Покутнім. Є вони й зараз. Велике питання в тому, що буде потім! Успіх децентралізації – результат докладених зусиль багатьох людей. Прикро, якщо вони будуть зведені нанівець.

 

Володимир БУТ, фото Володимира САЛЬНІКОВА

 

Источник Позиция