Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Умови закупівлі та вимоги до стаціонарної допомоги в Програмі медичних гарантій - 2021

Умови закупівлі та вимоги до стаціонарної допомоги в Програмі медичних гарантій - 2021

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Суспільство

Умови закупівлі та вимоги до стаціонарної допомоги в Програмі медичних гарантій - 2021 Не так давно  НСЗУ опублікувала Програму медичних гарантій на ІІ-ІV квартал 2021 року. Пропонуємо розглянути, що в ній говориться про стаціонарну допомогу.


Почнемо з обсягу медичних послуг, які медичний заклад зобов’язаний надавати за договором. Це великий перелік діяльності, до якого входить первинний огляд пацієнта, проведення діагностичних досліджень (аналізи крові, сечі, ревматологічні показники, глікозильований гемоглобін, копрограма, тестування на ВІЛ, гепатити та інші аналізи, які призначені для визначення стану людини) і інструментальних (ЕКГ, ендоскопія, рентгенологія, МРТ та ін.). Надавач медичних послуг повинен забезпечувати пацієнта встановленими згідно до цього пакету ліками та анестезіологічною підтримкою.

 

Меддопомога надається з метою поліпшення стану пацієнта, повернення здоров’я без хірургічного втручання. Також в цьому переліку говориться про меддопомогу вагітним, якщо цей стан супроводжується ускладненнями; цілодобовий лікарський та медсестринський догляд; харчування пацієнтів під час стаціонарного лікування. Коли минув гострий стан хвороби пацієнта, можливе проведення реабілітаційних заходів та профілактики захворювання.

 

Медичні послуги надаються стаціонарно, за направленням лікаря, у разі транспортування бригадою швидкої допомоги, переведення з іншого медзакладу, звернення пацієнта при наявності невідкладного стану.

 

Вимоги до організації, яка надає медпослуги

  • Наявність відповідних приміщень. Наприклад, приймальне відділення, палата інтенсивної терапії з необхідним обладнанням та ін.;

  • Умови для проведення лабораторної та інструментальної діагностики. Якщо це неможливо реалізувати в закладі, то можливо на умовах договору підряду;

  • Наявність програми з інфекційного контролю та ведення відповідних документів;

  • Реалізація права пацієнта приймати відвідувачів цілодобово в кожний день тижня згідно з законодавчими правилами;

  • Внутрішнє управління і контроль меддіяльності;

  • Закупівля лікзасобів та медичних виробів;

  • Дотримання прав людини в медичному закладі і т.д.

 

Вимоги до фахівців

За місцем здійснення медпослуг повинні працювати: лікар-гінеколог, алерголог, гастроентеролог, гематолог, дерматолог, ендокринолог, імунолог, інфекціоніст, кардіолог, офтальмолог та фахівці інших спеціальностей в залежності від специфіки стаціонарного відділення. Мінімальна кількість лікарів з цього переліку – 2 особи. Вони повинні бути офіційно зареєстровані у цьому медзакладі як на постійному місці роботи. Також тут мають працювати чотири медичні сестри стаціонару.

У закладі повинні бути два анестезіологи, один лікар-ендоскопіст, рентгенолог або радіолог (повний перелік спеціальностей викладений в законодавчих документах).


Слід також звернути увагу на вимоги до обладнання, яке має бути в повній готовності у разі необхідності стаціонарної допомоги.

 

До інших вимог належить наявність ліцензії на діяльність, пов’язану з обігом наркотичних засобів і психотропних речовин. Для її отримання краще звернутись до медичного юриста, який допоможе зробити це швидко та з урахуванням всіх законодавчих правил.

 

Таким чином, при дотриманні умов, які передбачені Програмою медичних гарантій, стаціонарна допомога буде проводитись на належному рівні.