Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Зеленський підтвердив швидкий початок експорту українського зерна морем

Зеленський підтвердив швидкий початок експорту українського зерна морем

Категорія: Головне, Політика
Зеленський підтвердив швидкий початок експорту українського зерна морем Президент України Володимир Зеленський заявив про готовність транспортного коридору до вивезення зерна з українських чорноморських портів.

За словами Зеленського, у територіальних водах України суди перевірятимуть та контролюватимуть лише українці. Надалі забезпечення безпеки продовольства, що вивозиться, стане сферою відповідальності Туреччини та ООН, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Ми довіряємо Туреччині та ООН, з якими підписали відповідні документи щодо експорту зерна, а вони повинні дбати про безпеку кораблів інших держав, які погодилися перевозити зерно, кукурудзу, ячмінь до інших країн", - зазначив Зеленський.

Нагадаємо, 22 липня у Стамбулі було підписано чотиристоронню угоду між Україною, Росією, ООН та Туреччиною щодо експорту зерна з трьох українських портів, розташованих на Чорному морі - Одеса, Чорноморськ та Південний. Дія угоди розрахована на 120 днів і може бути продовжена у разі згоди сторін.

25 липня заступник міністра інфраструктури України Юрій Васьков повідомив, що Україна може розпочати експорт зерна вже цього тижня. За словами Васькова, першим відкриють порт Чорноморська, а потім упродовж кількох тижнів - порти Одеси та Південного.