Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Дилема для влади: скорочення соціальних програм чи фінансування армії?

Дилема для влади: скорочення соціальних програм чи фінансування армії?

Категорія: Політика, Економіка
Дилема для влади: скорочення соціальних програм чи фінансування армії?На жаль, обстановка в Україні на сьогодні така, що вже за місяць-другий її фінансовий потенціал може фактично повністю вичерпатися. Відповідно, нашій владі доведеться пнутися зі шкіри, аби не допустити краху економіки. Навіть за умови, що допомога Заходу не припинятиметься - навіть відстрочка по сплаті зовнішніх боргів не надто допоможе.
 
Через війну щомісяця Україна втрачає мільярди доларів «живими» грошима, не кажучи вже про фінансування на відновлення інфраструктури. Тому аналітики передбачають, що влада може піти на якісь не дуже популярні кроки - наприклад, підвищити  податки або піти на скорочення певних державних програм. В тому числі соціальних.

- Київ може опинитись у скрутній ситуації, коли навіть не зможе погасити соціальні зобов'язання перед українцями. Якщо влада спалить свої резерви, їй доведеться вирішувати, платити солдатам чи медсестрам із вчителями. Будуть проблеми з управлінням школами та лікарнями. Це просто катастрофа, - сказав інвестиційний директор британської керівної компанії Abrdn Віктор Сабо.

Крім того, аналітики стверджують, що допомога Україні з-за кордону недостатня та надто повільна. Зокрема, з моменту вторгнення Україна отримала близько 13 млрд доларів фінансової підтримки з обіцяних 38 млрд дол. Цього явно замало, адже владі потрібні гроші буквально на всі сфери видатків. Тобто уряду треба щось дуже терміново робити, щоб не допустити краху держави.

Більше того, за такого рівня воєнних витрат гроші можуть скінчитися набагато раніше, ніж всі ми уявляємо. І чи буде тоді в України можливість продовжувати війну проти агресора фінансово? А якщо перекинути певні кошти на армію, чи залишаться гроші на збереження низки соціальних програм для населення? Ось така серйозна дилема для нашої влади.

<!-- [if gte mso 9]> Normal 0 false false false RU X-NONE X-NONE <!-- [if gte mso 9]> <!-- [if gte mso 10]> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Обычная таблица"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;}