Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Президент Польщі заявив про дзвінок Меркель Путіну, що шокував його

Президент Польщі заявив про дзвінок Меркель Путіну, що шокував його

Категорія: Головне, Політика
Президент Польщі заявив про дзвінок Меркель Путіну, що шокував його Президент Польщі Дуда зазнав шоку від дзвінка Меркель Путіну з приводу «Північного потоку-2». 

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що зазнав шоку після дзвінка колишнього канцлера Німеччини Ангели Меркель президенту Росії Володимиру Путіну через газопровід «Північний потік-2». Про це він розповів в інтерв'ю німецькій газеті Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Польський лідер пояснив, що йдеться про дзвінок, здійснений після спільної заяви Берліна та Вашингтона, опублікованої в липні 2021 року. У документі йшлося, що для реалізації проекту необхідно забезпечити продовження постачання сировини з Росії через Україну після 2024 року. Того ж дня Меркель зателефонувала до російського лідера, зазначив Дуда.

«Я був шокований. Це треба розуміти не лише як акт байдужості, але як акт ворожості до Східної Європи», — поділився з виданням президент Польщі.

За його словами, відносини між Варшавою та Берліном перебувають у найгіршому стані з 1990 року. При цьому Дуда зазначив, що його головний закид на адресу Німеччини — газові проекти під назвою «Північний потік». На його думку, саме вони є ключем до російського домінування на європейському ринку.

Деталі угоди США та Німеччини щодо «Північного потоку-2» були оприлюднені 21 липня 2021 року. Відповідно до документа, ФРН зобов'язана домагатися продовження чинного контракту на транзит російського газу через територію України та санкцій щодо Росії, якщо та почне використовувати енергоресурси для економічного та політичного тиску на інші країни. Також Німеччина та США спільно допомагатимуть Україні у забезпеченні енергетичної безпеки та диверсифікації постачальників.