Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » «Розділюй та володарюй»: США стравлюють між собою світ

«Розділюй та володарюй»: США стравлюють між собою світ

Категорія: Позиція » Статті » Політика
«Розділюй та володарюй»: США стравлюють між собою світМенше ніж добу пробула на Тайвані спікер палати представників США Ненсі Пелосі, але її візит здійняв справжню бурю як у Китаї, так і у більшій частині світу. Насправді Пекін, хоч і обіцяв відповісти на це «гостювання» відповідним чином, врешті-решт не став іти на воєнний конфлікт з Вашингтоном. Але хтозна - можливо, все ще попереду?
 
Коли на тлі візиту Пелосі китайська армія почала здійснювати масштабні воєнні навчання поблизу Тайваню, його мешканці реально були налякані перспективою війни з КНР. Міноборони острову заявило, що Пекін продемонстрував намір зруйнувати регіональний мир та стабільність. До того ж, Китай одразу ж ввів певні санкції проти Тайваню - щоправда, поки ще не дуже болючі. Але це, вірогідно, для демонстрації, потім може бути значно гірше.

І це виходить зі слів самої Пелосі. Під час зустрічі з президентом Тайваню Цай Інвень вона заявила, що Вашингтон підтверджує відданість підтримці острова.

- Зараз як ніколи важлива солідарність США з Тайванем. Наша рішучість зберегти демократію на вашому острові і в іншому світі залишається непохитною. Сьогодні вся планета стоїть перед вибором між демократією та автократією. І нове законодавство США пропонує більше можливостей для економічної співпраці з Тайванем, - сказала вона.
 
У відповідь заступник міністра закордонних справ КНР Се Фен передав до Білого дому «суворі заяви» з приводу візиту Пелосі. «Вашингтон повинен заплатити за свої помилки. США мають припинити втручатися у внутрішні справи Китаю і не йти далі неправильним і небезпечним шляхом», - сказав він.
 
Однак, незважаючи на неприкриту провокацію з боку Вашингтона, Пекін дотримується стратегії самооборони в ядерній сфері і не застосовуватиме першим зброю такого типу. Принаймні, поки що у КНР заявляють саме про це. Та якщо США продовжать політику втручання у всі справи Землі («світовий жандарм» все ж таки, який прагне розділювати й володарювати на фоні того, що чубляться інші), у когось може увірватися терпець. І якщо це буде саме КНР, а альтернатив їй у протистоянні американцям особливо й немає, мало нікому не покажеться.

Максим КОРОБЕЦЬ