Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Європа погодила план економії газу

Європа погодила план економії газу

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Політика
Європа погодила план економії газу Рада Європи повідомила про узгодження плану скорочення попиту на газ на 15 відсотків. 

Країни Європейського союзу узгодили план, який передбачає добровільну економію газу взимку. Про це йдеться у повідомленні Ради Європи.

«Щоб підвищити енергобезпеку ЄС, Рада сьогодні погодила документ, який передбачає добровільне скорочення попиту на природний газ на 15 відсотків цієї зими», — йдеться у прес-релізі.

Проте заходи передбачають і можливість оголошення «тривоги на рівні Союзу», що передбачає обов'язкове зниження споживання.
 
"Мета скорочення попиту на газ - створити запаси на зиму, щоб підготуватися до можливих проблем з поставками з Росії", - повідомили в Раді Європи, заявивши також, що Москва "використовує газ як зброю".

Заходи охоплюють період з 1 серпня до 31 березня 2023 року, зниження передбачається порівняно із середнім показником за останні п'ять років, конкретні рішення для реалізації мети країни можуть обирати самостійно. Для тих держав, які не пов'язані із загальною газовою системою блоку, передбачено винятки: вони не зможуть звільнити додаткові обсяги на користь сусідів.

Винятки передбачені і для тих держав, які не синхронізовані із загальноєвропейською електросистемою (йдеться про країни Прибалтики). Певні послаблення передбачені і для тих, хто вже виконав цілі із заповнення газових сховищ, у тому випадку, якщо газ важливий для роботи промисловості.

Домовленості щодо плану було досягнуто наприкінці липня. Відомо, що поступок для себе домоглися Іспанія та Португалія, які мають можливості для імпорту зрідженого природного газу, але обмежені в його експорті до інших країн регіону.

Питання економії палива в Європі актуалізувалося на тлі скорочення поставок «Північним потоком»: «Газпром» з середини червня знизив обсяги прокачування, посилаючись на проблеми з обладнанням.