Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Bloomberg: Путін врятував Ердогана у потрібний момент

Bloomberg: Путін врятував Ердогана у потрібний момент

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Політика
Bloomberg: Путін врятував Ердогана у потрібний момент Президент Росії Володимир Путін підтримав турецького колегу Реджепа Тайіпа Ердогана у критично важливий для Анкари момент, пише видання Bloomberg.

"Підтримка з боку Путіна буде благом для Ердогана, оскільки до загальних виборів президента Туреччини залишилося менше року, а Анкарі необхідно стабілізувати економіку", - йдеться у публікації.

На думку автора статті, досягнуті на переговорах у Сочі домовленості про частковий перехід Туреччини до оплати російського газу в рублях стабілізує курс ліри та запобіжить новій хвилі підвищення цін.

"І це сталося незабаром після того, як золотовалютні резерви Туреччини вже збільшилися завдяки переказу російської державної корпорації з атомної енергії "Росатом" коштів своєї турецької дочірньої компанії "Аккую Нуклеар" для будівництва АЕС на узбережжі Середземного моря", - пише автор.

Більше того, нагадує видання, Анкара утримується від приєднання до західних санкцій проти Москви.
 
"Ердоган хоче поглибити економічні зв'язки з Росією, не провокуючи повномасштабного розриву з традиційними союзниками щодо НАТО", - зазначили в Bloomberg.

Наприкінці минулого тижня Володимир Путін та Реджеп Тайіп Ердоган провели переговори в Сочі. Вони підтвердили прихильність до зміцнення двосторонньої співпраці і серед іншого домовилися, що постачання російського газу до Туреччини частково оплачуватиметься в рублях.

Торік у листопаді турецька ліра обвалилася на 18 відсотків — це максимальне падіння за останні 20 років, а 20 грудня зафіксовано рекорд — 18,4 ліри за долар. Річна інфляція на тлі коливань національної валюти прискорилася до 36 відсотків.