Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Байден підписав протоколи про приєднання Фінляндії та Швеції до НАТО

Байден підписав протоколи про приєднання Фінляндії та Швеції до НАТО

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Політика
Байден підписав протоколи про приєднання Фінляндії та Швеції до НАТО Президент США Джо Байден підписав протоколи про приєднання Фінляндії та Швеції до НАТО. Церемонія підписання відбулася у Білому домі. Крім глави держави, у ній також взяла участь віце-президент Камала Харріс.

"Я закликаю союзників, що залишаються, завершити їхні власні ратифікаційні процедури якнайшвидше <...> У Швеції та Фінляндії сильні демократичні інститути, сильні армії, сильні та транспарентні економіки. Вони відповідають усім критеріям членства в НАТО. Ми в цьому впевнені. Вони зміцнять альянс , підвищивши в процесі безпеки американців", - заявив американський лідер.

Минулого тижня верхня палата конгресу США практично одностайно схвалила відповідну резолюцію.
 
Таким чином, Сполучені Штати стали 23 країною з 30, яка ратифікувала вступ північних країн до альянсу. Станом на 9 серпня заявку поки не ратифікували Іспанія, Греція, Португалія, Словаччина, Туреччина, Чехія та Угорщина.

Гельсінкі та Стокгольм відмовилися від багаторічного нейтралітету і запросили членство в НАТО незабаром після початку війни в Україні.