Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » NYT: США та ЄС хочуть домогтися визнання російських алмазів «кривавими»

NYT: США та ЄС хочуть домогтися визнання російських алмазів «кривавими»

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Політика
NYT: США та ЄС хочуть домогтися визнання російських алмазів «кривавими»США, Євросоюз (ЄС) та Канада закликають надати російським алмазам статус «кривавих», повідомляє The New York Times (NYT). Це перешкоджатиме надходженню алмазів на ринок. Свою ініціативу країни Заходу доводять тим, що продаж алмазів допомагає Росії фінансувати військові дії в Україні. 

Проти продажу російських алмазів виступив представник Держдепу Джордж Каджаті, який озвучив ініціативу листа голові Кімберлійського процесу. Це міжнародна організація, заснована ООН, мета якої не допустити надходження на ринок «конфліктних» або так званих кривавих алмазів. Такими вважаються алмази, що видобуваються незаконно та йдуть на фінансування регіональних конфліктів.

"Доходи від виробництва (російських алмазів) йдуть на користь тій же державі, яка веде навмисну, неспровоковану і невиправдану війну", - зазначив Каджаті. Його позицію підтримали країни ЄС, Канада та ще кілька західних держав, зокрема Україна.

NYT зазначає, що Росія є найбільшим у світі постачальником дрібних алмазів. За даними уряду США, у 2021 році на частку цього дорогоцінного каміння припало понад $4,5 млрд російського експорту, що робить алмази одним з основних джерел неенергетичних доходів РФ.

За даними NYT, питання про російські алмази порушили на червневих зборах Кімберлійського процесу в Ботсвані. Однак домогтися заборони не вдалося через вето Росії, Китаю та Білорусії. Крім того, Москву підтримали Киргизія, а також Малі та Центральноафриканська Республіка, де в Росії «багато найманців, які працюють на алмазних копальнях», зазначає видання. Наступна зустріч запланована на листопад.