Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Народний контроль чи кабала для «мандатоносців»?

Народний контроль чи кабала для «мандатоносців»?

Категорія: Позиція » Статті » Політика
Народний контроль чи кабала для «мандатоносців»?Діяльність депутатів різних рівнів в Україні, як правило, не викликає захоплення в електорату. Саме тому у політикумі періодично обговорюється необхідність впровадження так званого імперативного мандату, згідно якому виборці могли б відкликати обранця з його посади.
 
Взагалі за визначенням це правило, згідно з яким депутат зв'язаний наказами виборців і протягом усієї своєї каденції відповідальний перед ними. Не виправдав сподівань – здавай мандат і вільний. Цікаво, що два роки тому у Верховній Раді було здійснено спробу впровадити такий інструмент з подачі нардепа від «Слуги народу» Георгія Мазурашу, але законопроєкт відправили на доопрацювання. І ось зараз все той же парламентар повторно намагається винести цю норму на розгляд колег.
 
На даний момент за законом підставами для дострокового припинення депутатських повноважень є такі пункти:
- виїзд за кордон на постійне місце проживання;
- заява про складання повноважень;
- вступ в дію обвинувачувального вироку;
- визнання судом депутата недієздатним;
- його заняття діяльністю, несумісною з депутатським статусом;
- смерть.


Щодо впровадження імперативного мандату, пропонується погодити наступні моменти: систематичне невиконання депутатських обов'язків; використання повноважень в особистих корисливих цілях; порушення норм депутатської етики і моралі; приховування власного майна і доходів.

Здається, все по справедливості, проте два роки тому парламентарі «чомусь» не погодилися на такі радикальні зміни. Адже з них випливало, що чималу частину ВР можна було б запросто лишити мандатів. Монобільшість тоді не пішла на це з очевидної причини: їй конче було потрібно зберегти владу у своїх руках. Але що може змінитися зараз?

Та, мабуть, нічого. У парламентській коаліції, якщо вона дійсно існує, в разі ухвалення цього законопроєкту можна буде знайти привід для ініціювання відклику не одного народного депутата. Чи всі «слуги народу» сумлінно виконують свої обов’язки, роблять все виключно в інтересах народу і в декларації вносять тільки правду?

Єдиний позитив для монобільшості може полягати тільки в тому, що вона майже офіційно «закабалить» імперативним мандатом своїх нардепів. Тому що зможе контролювати фактично кожний їх крок, усю діяльність та голосування. Але це, погодьтеся, немає нічого спільного з демократією. Скоріше, стане поверненням у часи, коли «партія сказала - треба».
 
Максим КОРОБЕЦЬ