Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » У ЄС тверезіють: маленькі вимагають захисту від «акул»

У ЄС тверезіють: маленькі вимагають захисту від «акул»

Категорія: Позиція » Статті » Політика
У ЄС тверезіють: маленькі вимагають захисту від «акул»Нині Європа стоїть на порозі ґрунтовних реформ, без яких на неї чекає цілковитий регрес. Суть їх у тому, щоб малі та середні країни об’єднання були рівноправними з великими.
 
Таку концепцію висунув міністр закордонних справ Польщі Збіґнев Рау. На його думку, малі та середні країни-члени ЄС мають значно менше можливостей для створення коаліцій та блокування невигідних для них рішень Брюсселя. І коли йдеться про  чиїсь інтереси та права, виграють завжди «акули».
 
- ЄС наразі потребує не лідерства, наприклад, Німеччини, а німецького самообмеження. Лише свобода та рівність дозволять об’єднанню стати реальною антитезою імперіалізму, - впевнений Рау.
 
Глава МЗС Польщі також виступає за те, аби окремі країни Євросоюзу на певний час відмовилися від євро, адже його запровадження забезпечило не всім державам шлях стабільного розвитку.
 
Тобто саме зараз ЄС має вирішувати проблему екзистенційного виклику. Бо якщо не врегулювати певні моменти всередині організації, вона може посипатися, мов картковий будиночок. А ініціаторами цього стануть не великі гравці, а ті самі малі та середні держави. Без яких існування Євросоюзу в принципі не матиме ніякого сенсу.

Максим КОРОБЕЦЬ