Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Енергетична «комендантська година»

Енергетична «комендантська година»

Категорія: Політика, Економіка
Енергетична «комендантська година»Війна в Україні досягла 6-місячної відмітки 24 серпня, на 31-й День незалежності України. Для РФ агресія обернулась купою санкцій і репутаційним падінням на міжнародній арені. Для нас наслідки більш сумні. Зокрема, те, що стосується паливно-енергетичної сфери.
 
Згадаймо 1 листопада 2021 року, коли Росія призупинила експорт вугілля в Україну. Це було не дуже приємною новиною, оскільки паливного запасу в 623,7 тис. тонн на складах ТЕЦ лишалось на 10 днів роботи. Але вже тоді можна було говорити про початок принаймні енергетичної війни і неминучість того, що наразі відбувається – розвитку ситуації в енергетиці за найгіршим для нас сценарієм.

Вугілля
Цей вид палива використовується на наших теплоелектроцентралях, таких як Луганська, Слов’янська, Криворізька, Дарницька, Сумська і Чернігівська. Війна привнесла енергетичний хаос в роботі цих ТЕЦ і нанесла удар по українській економіці. В районах розміщення Луганської та Слов’янської ТЕЦ точаться запеклі бої. Тому коксівне вугілля з Покровського шахтоуправління (на кордоні Дніпропетровської і Донецької областей) експортується в Румунію через неможливість відвантажити його східні теплоцентралі. Взамін отримує паливно-мастильні матеріали.

Отже, одні українські ТЕЦ зовсім зупинені, за збереження решти генерації доводиться битись, тому що паливного ресурсу досягла критичних рівнів. Ми вже спостерігаємо, як у дворах спальних районів Запоріжжя вирубуються дерева, аби врятувати опалювальний сезон. Імпортувати вугілля ми зараз не можемо. До війни паливо йшло також із Казахстану через російську територію. Можна із Європи, та їм самим не вистачає.

По-перше, запаси вугілля по усьому світу вичерпуються, через що дуже складно знайти його на ринку, доступному для реалізації. Думаємо, що питання ціни на цей вид палива в даному контексті є вже недоречним. По-друге, європейські політики надто перебільшували замінний потенціал інших джерел енергії (СПГ) і стикнулись з необхідністю прийняття альтернативи, наприклад, відновлення видобутку вугілля у Німеччині.

Природний газ
Україна також стикнулась з гострою нестачею блакитного палива. Але ситуація під контролем, тому що робота промисловості, що потребувала газу, скоротилась, а видобуток відбувається, оскільки переважна кількість газових родовищ знаходиться під нашим контролем.

Проте Шебелінське газове родовище в Харківській області знаходиться в 15 кілометрах від лінії фронту. А там зосереджено 10% українського газовидобутку. Кілька родовищ на трохи безпечнішому півдні Харківської області дають ще 30% нашого видобутку. Половина українського газу видобувається в Полтавській області.

Закінчуються ці родовища на південному заході Сумської області і сході Чернігівщини. Сумарно це 90% нашого газовидобутку, який знаходиться в ризикованій зоні. Дуже важливо не втратити цей життєво необхідний ресурс, інакше . Сподіватись на західну допомогу нема сенсу.

По-перше, останнім часом спостерігаються перебої в роботі газових родовищ Норвегії та Великої Британії через брак енергопостачання, що забезпечує вилучення ресурсу із надр. По-друге, європейські ціни на природний газ злетіли до рекордного рівня у 277 євро за мегават-год. в понеділок, що приблизно у 15 разів перевищує середню ціну у літній період. Міжнародне економічне видання Bloomberg назвало їх «карколомними».

А прем’єр-міністр Бельгії Олександр Де Кроо днями доповів журналістам, що через загострення енергетичної кризи «наступні 5-10 зим будуть важкими». В той же час Верховний представник ЄС і голова зовнішньополітичного відомства Жозеф Боррель сказав у вівторок: «Нам доведеться терпіти і розподіляти витрати всередині ЄС». Він попередив, що «зберігання єдності 27 держав-членів – це задача, яку потрібно виконувати кожного дня». Про допомогу Україні в даному контексті не йшлось.

Між іншим, європейські лідери з одного боку «солідаризуючись» з Україною у війні «демократії проти автократії», з іншого –виключили експорт російської нафти і газу із режиму санкцій.

Електроенергія
Цей вид ресурсу виробляється перш за усе за рахунок атомної генерації. Її 40% виробляється атомною генерацією. Ще електрика виробляється із газового вугілля, який видобувається Павлоградському і Синельниківському районах, що у східній частині Дніпропетровської області. Від зони боїв віддалені на 100 км. Цей маленький регіон дає до 90% усього енергетичного вугілля України. Утримання Павлоградвугілля – питання нашої енергобезпеки.

Щодо мирного атому у виробленні електрики, то Запорізька атомна електростанція генерує 50%електрики у порівнянні з іншими українськими АЕС. ЗАЕС, що в Енергодарі, з 4 березня перебуває під російською окупацією, але продовжує працювати. Її обслуговують українські інженери. Окупаційна влада прийняла рішення інтегрувати підприємство в російську систему і подавати енергію в Україну за умови нашої оплати.

Навряд чи РФ піде на відключення нас від енергопостачання. Тому що такий крок тільки посилить нестабільну дипломатичну ситуацію на Заході. Також це ризик подальшого збільшення потоку біженців, порушення ланцюжків поставок та унеможливлення будь-яких кроків до миротворчого процесу.

Окрім завданої шкоди Україні, війна призводить до значних втрат в Європі – під загрозою економіка через високі затрати на енергоносії, а також благополуччя населення взимку, яка неминуче прийде. Сподіваємось, що на користування теплом, газом та електрикою не буде встановлена «комендантська година».
 
Наталія ЄРМАКОВА