Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Хутко з пляжу: Іран радо витіснить РФ з нафтового ринку

Хутко з пляжу: Іран радо витіснить РФ з нафтового ринку

Категорія: Політика, Економіка
Хутко з пляжу: Іран радо витіснить РФ з нафтового ринкуОскільки з грудня набуває чинності нафтове ембарго відносно Росії, європейським країнам треба якомога скоріше визначатися, чим замінити ресурс із держави-агресора. І, здається, вихід може бути знайдений відносно безболісно.
 
Зокрема, ЄС дуже ретельно придивляється до поставок нафти з Ірану. Щоправда, для початку потрібно, аби Захід погодив з ним відновлення домовленостей стосовно ядерної програми - і в разі успіху переговорів зняв з Тегерану санкції.
 
Головною дійовою особою в процесі традиційно виступають США, і подейкують, що Вашингтон зовсім не проти цього кроку. Тобто контроль іранської ядерної програми в обмін на дозвіл постачати нафту - так виглядатиме можлива угода.
 
Якщо її вдасться досягнути, Тегеран може розраховувати на постачання ресурсу як мінімум до середземноморських країн - Італії, Греції, Туреччини, Іспанії (вони купували в Ірану нафту до запровадження проти нього санкцій).
 
Єдине питання - в яку ціну обійдеться іранська нафта для Європи. Проте є відчуття, що Захід піде на угоду за умови того, що вартість «чорного золота» не буде захмарною. Інакше який сенс відновлювати енергетичні стосунки з Тегераном? Можна ж вдатися до банального шантажу під виглядом добрих намірів та відновлення партнерської політики.
 
Максим КОРОБЕЦЬ