Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Bloomberg: Іран поставить на ринок 93 мільйони барелів нафти у разі скасування санкцій

Bloomberg: Іран поставить на ринок 93 мільйони барелів нафти у разі скасування санкцій

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Політика
Bloomberg: Іран поставить на ринок 93 мільйони барелів нафти у разі скасування санкційНа тлі прогресу переговорів про поновлення «ядерної угоди» Іран нагромадив суттєві запаси нафти і готовий оперативно поставити їх на ринок. Про це з посиланням на дані компанії Kpler пише Bloomberg.

Тільки в танкерах у Перській затоці нині перебуває 93 мільйони барелів нафти (Vortex оцінює запаси скромніше — 60–70 мільйонів барелів), ще кілька зберігається в наземних резервуарах.

Якщо санкції скасують, то знадобиться деякий час для вирішення питань страхування і спотового, і термінового продажу, після чого покупці зможуть отримати сировину. Такий обсяг сам по собі може обрушити ціни на нафту, оскільки може компенсувати її нестачу, а крім того, повернення Ірану на світовий ринок стримає ціни надалі.

Після виходу США з угоди щодо контролю за ядерною галуззю Ірану ісламська республіка постачала близько мільйона барелів на день. Єдиним постійним покупцем виступав Китай, який навчився обходити обмеження. При вирішенні проблеми країна може наростити постачання у кілька разів.

Зростання цін на нафту останніми місяцями забезпечує очікування нафтового ембарго Євросоюзу щодо російської нафти, яке набуде чинності взимку, а також завершення у жовтні продажів сировини зі стратегічного резерву США. Активізація переговорів з Іраном чинить тиск на ціни.

У той же час, генеральний директор бурильної компанії Canary Ден Еберхарт не виключає, що Саудівська Аравія може скоротити постачання, щоб підтримати високі ціни. За його даними, президент США Джо Байден намагався умовити королівство збільшити видобуток, але воно проігнорувало прохання.