Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » ООН-МАГАТЕ забезпечили свою присутність на ЗАЕС

ООН-МАГАТЕ забезпечили свою присутність на ЗАЕС

Категорія: Новини Позиція, Регіон
ООН-МАГАТЕ забезпечили свою присутність на ЗАЕСВперше за 65-річну історію для спостерігачів МАГАТЕ влаштовано небезпечне реаліті-шоу. Вони пересікли активний фронт для проведення перевірки.
Після перебування на ЗАЕС кілька годин частина інспекційної групи Міжнародної агенції з атомної енергетики залишили атомне підприємство. Наразі на ЗАЕС залишились 5 представників місії МАГАТЕ, які розвантажують привезене ними обладнання та продовжать роботу на станції.
Очікується, що вони перебуватимуть на Запорізький АЕС до 3 вересня. Ключовим у місії групи ООН-МАГАТЕ є збір точних технічних даних і опитування українських техніків та інженерів, які підтримували ЗАЕС у робочому стані. Далі вони оцінять ступінь пошкоджень після того, як комплекс неодноразово зазнавав обстрілів.
Інспектори Міжнародного агентства з атомної енергії прибули в четвер 1 вересня вдень на Запорізьку атомну станцію, яка перебуває під контролем російських військових.
В тиші, мабуть, не побудемо. Обстріли продовжуються. Вже знищено усі 4 лінії електропередач, що означає падіння обсягу електроенергії майже на чверть, зупинився діючий 5-й енергоблок.
У якості "заспокійливого" можна додати, що ядерний вибух внаслідок обстрілів АЕС малоймовірний, оскільки реактори добре захищені. Проте, в разі пошкодження сховищ радіоактивних відходів вони можуть поширитися по Дніпру та спричинити локальне радіоактивне зараження, яке зробить прилеглі області непридатними для життя. Якщо пошкодження будуть сильними, приплив зараженої води може стати постійним, що зіпсує значну кількість прилеглої землі.