Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » Україна нарощує експорт пшениці – російські поставки скорочуються

Україна нарощує експорт пшениці – російські поставки скорочуються

Категорія: Новини Позиція, Агросектор
Україна нарощує експорт пшениці – російські поставки скорочуються Минулого місяця Україна відновила відвантаження через зернові коридори, встановлені в рамках липневої угоди між Україною та Росією про звільнення мільйонів тонн вантажу, що застряг у портах Чорного моря.
Угода здійснювалася за посередництва ООН та Туреччини. Експортовано вже 1,5 млн тонн продовольства. Вантажі з українських портів Чорного моря становлять трохи більше чверті довоєнних обсягів, але передбачається, що найближчими місяцями постачання зросте. До війни через порти Чорного моря щомісяця відвантажувалось від 5 до 6 мільйонів тонн зерна. До того ж, питання, як ще можна прискорити постачання через бойові дії, оскільки ЗСУ переходять у контрнаступ на півдні країни. Однак хто, як не ми, рятуватиме планету? Врожай в інших країнах дуже постраждав від посухи, тому й під гуркіт канонади доводиться запобігати загрози продовольчої кризи у інших народів.
У той же час цього сезону Росія відвантажує на 22% менше пшениці - до 6,3 млн тонн - порівняно з минулим роком. Незважаючи на те, що російське продовольство звільнено від західних санкцій, банкіри та страховики обережно ставляться до ведення бізнесу з РФ, а судноплавні компанії побоюються відправляти свої судна до зони бойових дій.