Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » Блокада на кордоні продовжується

Блокада на кордоні продовжується

Категорія: Новини Позиція, Економіка
 Блокада на кордоні продовжується Ситуація на українсько-польському кордоні вже кілька днів залишається катастрофічною. 

Черга з понад 2600 вантажівок розтягнулася на 58 км і майже досягає міста Ковеля. Вантажівки повільно рухаються в бік пункту пропуску "Ягодин".

Затори на контрольно-пропускних пунктах є завжди, однак влітку ситуація загострилася через непорозуміння з польською стороною. Поки країни намагаються домовитися, бізнес щодня зазнає мільйонних збитків.

Як це питання буде вирішуватися, що заважає прискорити рух і коли далекобійники зможуть перетинати кордон у стандартному режимі? Виникненню затору на польському кордоні сприяли кілька факторів.

Перший – українські фермери збирають урожай та продають його в сусідні країни. За даними Мінагрополітики, у серпні автотранспортом було експортовано 625 тис тонн продовольства, що в сім разів більше, ніж у квітні.

Другий – Польща мала б пришвидшити фітосанітарну перевірку українських вантажів, бо тепер Україна експортує втричі більше продовольства автошляхами. Однак обстеження вантажів уповільнилося.в чотири рази порівняно з довоєнним періодом.

Третій – страйки польських далекобійників, які блокують дорогу. Вони протестують через втрату можливості проїзду поза чергою.

Польща пропускає втричі менше вантажівок, ніж Україна. "З 4 по 5 вересня на пункті пропуску "Ягодин" ми прийняли 2 066 вантажних автомобілів, а з України в Польщу потрапило 619", – сказав голова Держприкордонслужби Сергій Дейнеко.

Це може стати важким випробуванням для української економіки. Автошляхи через західний кордон є найбільшим джерелом валюти для українських експортерів і надійним плечем під час блокади портів. На пункт пропуску в Ягодині припадають 40% усього автомобільного експорту України.
 
За словами голови Державної митної служби Вячеслава Демченка, кожен день простою цього пункту коштує українському бюджету 55-60 млн грн. Перевізники змушені терпіти збитки. Якщо раніше в черзі на польському кордоні доводилося стояти три-чотири дні, то тепер – сім-десять днів.