Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » WSJ: Україна попросить у США ракети з дальністю до 300 км.

WSJ: Україна попросить у США ракети з дальністю до 300 км.

Категорія: Головне, Політика
WSJ: Україна попросить у США ракети з дальністю до 300 км.Київ попросить у Вашингтона майже 30 видів озброєнь, у переліку згадані далекобійні ракети ATACMS. Вони здатні досягати мети з відривом до 300 км. Насамперед США відмовлялися передати їх Україні через ризик ескалації. 

Україна найближчим часом надішле США новий запит на постачання озброєнь. З переліком бажаної зброї, яку одержали американські законодавці, ознайомилася газета The Wall Street Journal.

У списку наведено 29 видів озброєнь, серед яких танки, безпілотники, артилерійські системи, 2 тис. снарядів для реактивних систем залпового вогню HIMARS, протикорабельні ракети Harpoon і балістичні ракети ATACMS, пише WSJ.

У Києві і раніше висловлювали бажання отримати ракети ATACMS для американських РСЗВ, проте у Вашингтоні відповідали на прохання відмовою. Зокрема, наприкінці липня у Білому домі пояснили, що президент Джо Байден не готовий передавати низку озброєнь, серед яких ракети ATACMS через їхній більший радіус дії — до 300 км.
 
Помічник американського лідера Джейк Салліван наголосив, що США роблять все для допомоги Україні, проте підтримка не повинна спричинити ескалацію конфлікту у бік Третьої світової війни. Він зазначив, що країна націлена допомогти Києву перемогти, а також довести, що військові дії Росії виявилися «стратегічним провалом [президента] Володимира Путіна».

Ракети ATACMS "земля-земля" розроблені американською корпорацією Lockheed Martin. Ракета несе уламково-фугасну боєголовку з покращеною можливістю наведення, вони запускаються з платформ MLRS M270 та M270A1. Як зазначає розробник, це озброєння зарекомендувало себе під час проведення операції «Буря в пустелі» 1991 року.