Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » The Guardian: Єврокомісія відмовилася від ідеї стелі цін на російський газ

The Guardian: Єврокомісія відмовилася від ідеї стелі цін на російський газ

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Політика
The Guardian: Єврокомісія відмовилася від ідеї стелі цін на російський газ Єврокомісія, виконавчий орган ЄС, відмовилася від ідеї встановлення «стелі» цін на російський газ, проте наполягає на введенні податку на «надлишковий» прибуток енергетичних компаній, випливає з проекту постанови ЄК, до якої отримала доступ газета The Guardian.

Судячи з документів, ЄС запровадить податок на надприбутки для енергокомпаній, що працюють на викопному паливі, а також обмежить доходи виробників електроенергії, які використовують відновлювані джерела енергії.
 
Доходи останніх різко збільшилися через зростання цін на електрику, спричинені подорожчанням газу. Очікується, що глава ЄК Урсула фон дер Ляйєн оприлюднить план Європи щодо боротьби зі зростанням цін на електроенергію під час виступу 14 вересня.

Зміст фінальної версії ухвали ще може змінитися, але його проект свідчить про те, що Єврокомісія не отримала достатньої підтримки з боку країн-членів ЄС для запровадження «стелі» цін на російський газ, зазначають журналісти. При цьому сама ЄК вважала цей варіант боротьби з енергокризою кращим.
 
Проти цього заходу висловилися такі великі покупці газу з Росії, як Угорщина, Словаччина та Австрія. Їхні уряди висловили побоювання, що у разі запровадження цінових обмежень Кремль повністю зупинить постачання газу, що призведе рецесії їхньої економіки