Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Офіс президента України підготував проект «Договору з безпеки»

Офіс президента України підготував проект «Договору з безпеки»

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Політика
Офіс президента України підготував проект «Договору з безпеки»Проект під назвою "Київський договір з безпеки" підготував офіс президента України Володимира Зеленського. У ньому наведено пропозиції щодо гарантій безпеки країни. Документ опубліковано у вівторок, 13 вересня, на сайті глави держави.

У рамках запропонованих гарантій безпеки прописано низку зобов'язань, які мають виконувати Україна та група держав-гарантів, до якої попередньо включили США, Велику Британію, Канаду, Польщу, Італію, Німеччину, Францію, Австралію, Туреччину, а також країни Північної Європи та Балтії, Центральної та Східної Європи.

При загрозі збройного нападу Київ вимагає від держав-гарантів безпеки зібратися протягом 24 годин на запит України для «колективних консультацій» та «ухвалити рішення про активацію розширених гарантій у складі коаліції країн, які готові приєднатися (наприклад, протягом 72 годин)».

Також у проекті зазначається, що партнери зобов'язані вживати заходів, аж до військових, у разі агресії.

Дослівно у документі йдеться: "У спільному документі мають бути викладені розширені зобов'язання країн-гарантів використовувати всі елементи їхньої національної та колективної сили, щоб вживати відповідних заходів, які можуть включати дипломатичні, економічні та військові засоби".