Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Європа заявила про перемогу над залежністю від російського газу

Європа заявила про перемогу над залежністю від російського газу

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Економіка

Європа заявила про перемогу над залежністю від російського газуЄвропейському союзу вдалося здобути перемогу у боротьбі із серйозною залежністю від російського газу, його частка в імпорті впала до незначного рівня. Про це заявив верховний представник Євросоюзу (ЄС) із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель. 


 

Борррель зазначив, що до початку війни в Україні на Росію припадало 40 відсотків постачання газу з-за кордону. При цьому зараз йдеться менш ніж про 10 відсотків.

 

«Я дуже радий, що нарешті було ухвалено рішення реформувати електросистему, тому ціна на газ у якийсь момент не визначала б ціну всієї електроенергії», — додав він.

 

На тлі скорочення поставок з Росії Європа змушена була йти на низку заходів для подолання енергетичної кризи, яка почалася ще 2021 року. 14 вересня Єврокомісія представила план, що передбачає зниження споживання електрики в країнах ЄС щонайменше на 5 відсотків за години його пікової ціни.

 

За оцінками російського віце-прем'єра Олександра Новака, цього року постачання газу до Європи скоротяться на 50 мільярдів кубометрів. У 2021 році, за даними Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), ЄС імпортував із Росії 155 мільярдів кубометрів газу (з урахуванням постачання зрідженого природного газу).