Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » Україну примушують дати Росії вивозити свій аміак через Одесу

Україну примушують дати Росії вивозити свій аміак через Одесу

Категорія: Новини Позиція, Економіка
Україну примушують дати Росії вивозити свій аміак через Одесу Частка РФ на світовому ринку аміаку становила 20%. У 2021 році росіяни відправили на експорт 4,4 млн тонн цього газу. Близько половини цих обсягів транспортувалося до українського порту "Південний" через аміакопровід "Тольятті-Одеса". Транзит припинився 24 лютого.

У середині вересня ООН розпочало перемовини з Києвом щодо відновлення транзиту аміакопроводом. Мовляв, збільшення поставок аміаку на світовий ринок може зменшити ціни на нього та послабити ризики продовольчої кризи в низці країн.

"Нам дуже потрібні російські добрива в момент, коли ми спостерігаємо кризу ринку добрив. В багатьох частинах світу люди не сіють всю землю, яка у них є, через брак добрив", – заявив генсек ООН Антоніу Гуттереш.

Росіяни не знають, куди подіти газ - якщо з Фінляндії видно, як у Пітері спалюють надлишки палива, то що казати про східно-північні регіони. Така ж сама ситуація і з аміаком, коли його виробництво через надлишок змушене зупинитись. 

Президент Володимир Зеленський заявив, що проти таких поставок і робив би це "тільки в обмін на наших полонених", що власне і запропонували в ООН. А ще варто додати, що люди у нас сіють і збирають попри війну і брак нормального життя. Тому що іншого шляху, як заробити на перемогу у нас немає. То чого ми маємо відчиняти ворота терористам для перевезень їх товару? Для заробітку їм на їх підступну "перемогу"?