Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Міноборони Туреччини пропонує поширити модель «зернової угоди» на інші проблеми

Міноборони Туреччини пропонує поширити модель «зернової угоди» на інші проблеми

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Політика
Міноборони Туреччини пропонує поширити модель «зернової угоди» на інші проблеми"Зернова угода" могла б стати моделлю для вирішення інших проблем, вважає міністр національної оборони Туреччини Хулусі Акар. Він заявив про це на зустрічі з міністром інфраструктури України Олександром Кубраковим у штабі спільного координаційного центру у Стамбулі, який було створено у рамках Чорноморської ініціативи.

«Сторони змогли сісти за стіл переговорів завдяки Чорноморській ініціативі. В Анкарі висловлюють надію на те, що виконана робота стане моделлю для вирішення та інших проблем», — сказав глава Міноборони Туреччини (цитата по «Анадолу»). Він повідомив, що з початку дії угоди з портів України вийшли 345 суден, які вивезли понад 7,7 млн. тонн агропродукції.

Пан Акар заявив, що мета Туреччини – негайне врегулювання конфлікту в Україні «мирним шляхом». Анкара хоче сприяти зниженню напруженості.

"Зернова угода" була підписана в Стамбулі 22 липня. Вона передбачає відкриття портів Одеської області для вивезення зерна та скасування санкцій, які впливали на постачання продовольства та добрив із Росії. Москва неодноразово критикувала реалізацію угоди: на її думку, проти РФ зберігаються обмеження на експорт, а українське зерно вивозять не бідним країнам, як було обіцяно.

Минулого тижня президент РФ Володимир Путін поставив під сумнів подальше функціонування «зернового коридору». Він пояснив це тим, що вибухівку для підриву Кримського мосту було доставлено морем. За словами президента, не виключено, що це зробили із використанням портів, відкритих у рамках «зернової угоди». Наразі відбуваються переговори про продовження угод.