Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » США: Арктика може стати центром конфлікту з РФ через потепління

США: Арктика може стати центром конфлікту з РФ через потепління

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Політика
США: Арктика може стати центром конфлікту з РФ через потепління Сенатор США Ангус Кінг у розмові з CNN заявив, що глобальне потепління не лише відкриває нові маршрути в Арктиці, а й перетворює регіон на потенційний центр конфлікту, зокрема з Росією.

Він узяв за приклад Середземне море, де понад тисячу років йшли війни. «Питання полягає в тому, чи можемо ми відкрити Арктику та уникнути конфлікту», - сказав він.

Політик наголосив, що зміна клімату призвела до ажіотажу навколо Арктики через інтерес країн до нерозвіданих запасів енергоносіїв та мінералів, а також морських транспортних шляхів. При цьому він припустив, що у регіоні можливий конфлікт між Росією та США. Кінг відзначив критичну важливість регіону для зовнішньої політики Америки та її національної безпеки.

У вересні заступник помічника держсекретаря США у справах Європи та Євразії Даг Джонс заявив, що США та їхні союзники щодо НАТО мають намір нарощувати свою присутність в Арктиці. За словами політика, особливо актуальним це питання стане після вступу до альянсу Швеції та Фінляндії.