Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » Як вирішуватимуться інфраструктурні проблеми?

Як вирішуватимуться інфраструктурні проблеми?

Категорія: Статті, Регіон
Як вирішуватимуться інфраструктурні проблеми?Російські загарбники цілеспрямовано б’ють у підстанції, каналізації й системи водопостачання. Як зазначив голова ЗОВА Олександр Старух, наші ремонтні бригади, комунальники та рятувальникам швидко відновлюють наслідки. Так, на неокупованих територіях області тимчасово зникає електроенергія лише тоді, коли потрапляють в об’єкти критичної інфраструктури - підстанції.

- У Запоріжжі вода й електрика є. У темний час доби не працює вуличне освітлення для того, щоб вистачило у всій країні. Але у громадах, де точаться бої, у тій же Воздвиженській громаді тривалий час немає електроенергії. На сьогодні 70 населених пунктів без електроенергії, деякі із них - з березня місяця. Тому що знаходяться у зоні або близько до зони проведення бойових дій. На окупованій території електрика з перебоями, бо електрикою їх забезпечували ЗАЕС й Запорізька ТЕС, що зараз стоять», - зазначив Старух.

Щодо газопостачання, складна ситуація склалась тільки на тимчасово окупованих територіях. Під час штурму Маріуполя російські загарбники сильно пошкодили мережу, й Бердянськ з березня без блакитного палива. З травня у Василівському районі, включаючи Дніпрорудне, Василівку та Мелітополь, також немає газу.

Представники окупаційної влади обіцяли відновити газопостачання до 1 жовтня. Але щось пішло не за планом, бо дату перенесли. В той же час мешканці багатоповерхівок змушені приносити додому газові балони аби приготувати їжу. Як наслідок недотримання правил безпеки і користування вибухонебезпечними приладами в одній з квартир бердянської багатоповерхівки вибухнув газовий балон.

З опаленням на тимчасово окупованих територіях також усе складно через відсутність газу та електроенергії.

Найбільше постраждає Енергодар, оскільки там тепло забезпечувалося працюючими блоками атомної станції, звідки постачалось вторинне тепло від охолодження.

«Але тепер АЕС, що не працює, не дозволить забезпечити місто теплом. Тож будуть дуже великі складнощі. У Дніпрорудному очікуються проблеми з опаленням через відсутність газу. Якщо у Бердянську та Мелітополі є великий приватний сектор, куди з багатоквартирних будинків люди можуть перебратися до друзів та знайомих, або на дачі, то в промисловому Дніпрорудному більшість населення живе у багатоквартирних будинках», - резюмував Старух.

Бердянський виконком також раніше повідомляв, що під приводом підготовки до опалювального сезону окупанти «перевіряли лічильники». Але замість перевірки вони демонтують мотори зі шкільної котельні.

«Місцеві мешканці повідомляють, що з котельні школи №5 окупанти зняли мотори ще влітку і жодних спроб їх повернути не було», - йшлось у повідомленні.

Водночас центральна влада зазначає, що цей опалювальний сезон буде найскладнішим через ворожі обстріли. Оскільки Україні доведеться економно витрачати газ та вугілля, зимовий температурний режим знижено до +16ºС. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль порадив всім родинам мати запас теплих речей, а також свічок, батарейок та ліхтариків на випадок відключення електрики й теплопостачання, через обстріли рашистів.

Концерн «МТМ» просить керуючі компанії та ОСББ до 25 жовтня підготувати всі системи теплоспоживання до пуску циркуляції. Низка будинків у Запоріжжі, ще не надали актів готовності.

Відмітимо, ПАТ «Запоріжжяобленерго» закликало мешканців Запоріжжя й області скоротити споживання електроенергії у години пік: з 7:00 до 11:00 й з 17:00 до 22:00 години.