Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Туреччина зажадала від Росії дати знижку на газ

Туреччина зажадала від Росії дати знижку на газ

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Політика
Туреччина зажадала від Росії дати знижку на газВлада Туреччини наполегливо домагається знижок на російський газ, а крім того, Анкара попросила «Газпром» відстрочити платежі. Про таку вимогу в інтерв'ю Financial Times заявив міністр казначейства та фінансів республіки Нуреддін Небаті.

За його словами, з обох напрямків переговорів очікуються «хороші новини». Туреччина купує в Росії велику кількість газу, тож хоче претендувати на преференції.

Деталей переговорів Небаті не навів. Однак у середині вересня агентство Bloomberg повідомляло, що президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган збирався попросити у свого колеги Володимира Путіна знижку на газ у розмірі 25 відсотків. При цьому Анкара не просить почекати з платежами.

Турецьке керівництво напередодні виборів намагається стабілізувати ситуацію в економіці, але на тлі проведення альтернативної економічної теорії, якої дотримується Ердоган, проблеми погіршуються. Інфляція перевищила 80 відсотків, а турецька ліра падає.

Зниження вартості енергоресурсів виявилося б гарною підмогою для Анкари, причому вона з моменту введення російських військ на територію України стала основним газовим партнером для Москви. Після вибухів на газопроводі «Північний потік» Путін запропонував організувати у Туреччині новий газовий хаб для постачання до Європи. Ердоган підтримав ідею, у разі її реалізації залежність Росії від Анкари щодо постачання газу збільшиться.