Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » "Шахтар" зіграв у нічию з "Селтіком" та гарантував собі єврокубкову весну

"Шахтар" зіграв у нічию з "Селтіком" та гарантував собі єврокубкову весну

Категорія: Головне, Спорт
"Шахтар" зіграв у нічию з "Селтіком" та гарантував собі єврокубкову весну Спарка "Шахтаря" з чинним переможцем Ліги чемпіонів, мадридським "Реалом", принесла до залікової скарбнички "гірників" не лише один бал, а й вселило віру. Віру в те, що після вимушеної кадрової революції кардинально змінений український "Шахтар" уже зараз може не лише на рівних боротися з топ-клубами Європи, а й вирішувати амбітні завдання виходу до плей-офф єврокубків.

У професійному футболі важливі не так яскраві окремі матчі, як стабільність – здатність добувати результат на тривалій дистанції. Шотландський "Селтік" незважаючи на останнє місце в групі F, є не менш амбітною командою, ніж той же "Реал". В окремо взятому матчі. А з огляду на особливість британських клубів вести боротьбу до останнього, всупереч прогнозам та обставинам, робить цю команду дуже неприємним суперником, особливо в ситуації, коли очки потрібно брати, як то кажуть, на замовлення.

Стартовий склад "Шахтаря" обійшовся без сюрпризів. Хіба що на фланзі захисту Тейлор вийшов замість Коноплі, який раніше частіше вигравав конкуренцію у бразильця.

Дебют гри залишився за господарями: "Селтік" володів ініціативою, організовував флангові атаки та заробляв стандартні положення. На четвертій хвилині небезпечний штрафний ліворуч завершився влученням м'яча у "стінку". На 8-й акцентований удар з лінії штрафного майданчика наносив Якумакіс – над поперечиною. "Шахтар" відповів активністю Мудрика, Михайло на швидкості увірвався до чужого штрафного майданчика, проте прицільно пробити йому завадили захисники.

"Гірники" в атаці спочатку робили ставку на вміння Траоре чіплятися за м'яч. Передачі адресувалися переважно у бік габаритного форварда. Але Ласіна цього вечора був явно не на коні. Програвав боротьбу захисникам, та й загалом почував себе не у своїй тарілці.

У той же час гравці "Селтіка" гнули свою лінію, завдяки швидкості та високому пресингу буквально втискали гостей до власного штрафного майданчика і врешті-решт змогли знайти гольовий момент. На 34-й хвилині провалився правий фланг "Шахтаря", звідки націлена передача. Абада завдав удару, м'яч зрикошетив об ногу Матвієнко, Михайличенко за мить до цього постелився у підкаті, тому Якумікас, який першим опинився на добиванні, пробивав без супротиву - 1:0.

Перед перервою грек мало не подвоїв перевагу своєї команди. Гіоргос виграв боротьбу в центрі поля у Судакова, простягнув м'яч до лінії штрафного майданчика, звідки завдав потужного удару – Трубін врятував своїх партнерів від неприємностей.

Початок другого тайму виявився також тривожним для гостей. Спершу Бондар відверто притримав руками Якумакіса, за що отримав справедливий гірчичник. А за кілька хвилин Степаненко збив Фурухасі і також був покараний арбітром. З урахуванням жовтої карти Матвієнка, яку Микола заробив ще у першому таймі, виходило, що під загрозою вилучення опинилася вся центральна зона оборони гірників. Однак Ігор Йовічевіч зміг знайти правильний рецепт. Тренер провів ротацію на вістрі атаки, де Сікан змінив Траоре, а буквально за хвилину саме Даня став співавтором гольової комбінації.

Вертикальну стрімку атаку розпочав Бондаренко, Сікан продовжив її та віддав зручний пас на Мудрика. Михайло прискорився, змістився в центр, усім своїм виглядом показав, що шукає партнера, але несподівано, що є сили, пробив сам – точно під перекладину. 1:1! Це вже третій лігочемпіонівський гол діаманта "Шахтаря". Але важливо навіть не це, а на якому куражі грає Мудрик, насолоджуючись грою сам і даруючи незабутні емоції вболівальникам.

"Селтік", якому гра до пропущеного м'яча в цілому давалася, був шокований таким поворотом подій. "Шахтар" міг скористатися розгубленістю господарів. Михайличенко класним пасом запустив лівим флангом Мудрика, той увімкнувся, немов швидкісна електричка, не помітив підкату захисника, увірвався до штрафного майданчика і відпасував на Сікана. Даня, перебуваючи наодинці з порожніми воротами, незграбно, чи то бив, чи обробляв м'яч, але в підсумку круглий від ноги форварда покотився не в площину воріт, а в бік... Дуже прикрий промах, який десь надломив і самого Сікана, і усю команду. У всякому разі 
є час, що залишився до фінального свистка, у "гірників" і близько не було подібних моментів…

"Селтік" намагався вирвати перемогу, адже лише цей результат зберігав шанси шотландцям на продовження боротьби за вихід у плей-офф. Йовічевіч під кінець матчу навіть зважився на невластиву заміну, випустивши третього центрбека Кривцова. І гірники втримали нічию, якій дуже раділи, адже команда гарантувала собі третє місце, а разом із ним участь у плей-офф весняної стадії єврокубків у Лізі Європи.

…Перед заключним туром розклад у квартеті F залишається дуже інтригуючим. Ставку на дострокову перемогу "Реала" сплутав "Лейпциг", який завдав "королям" першої поразки в сезоні - 3:2. Тепер німецький клуб у грі з "Шахтарем" влаштує навіть нічия, тоді як команда Йовічевіча, щоб повернути собі друге місце, змушена грати лише на перемогу.

За великим рахунком, українська команда вже пригнула вище за голову, гарантувавши країні єврокубкову весну. Однак Мудрик і компанія напевно не відбуватимуть номер, а захочуть ще раз випробувати свій футбольний успіх і спробувати скористатися шансом. "Дорогу здолає той, хто йде". Чого від щирого серця і бажаємо нашим хлопцям.
 
25.10.2022. Ліга чемпіонів. 5-й тур
 
Шотландія Глазго. Стадіон "Селтік Парк"
 
Головний арбітр: Сердар Гозібюйюк (Нідерланди)

Помічники: Йоост ван Зуйлен (Нідерланди), Йохан Балдер (Нідерланди)

"Селтік" (Глазго, Шотландія) - "Шахтар" (Донецьк, Україна) 1:1
 
Голи: Якумакіс, 34 - Мудрік, 58

"Селтік": Харт, Єнц, Хатате, Тейлор, Картер-Віккерс, Юранович, О'Райлі, Хаксабанович (Маеда, 65), Фурунасі (Муй, 65), Абада (Форрест, 66), Якумакіс
 
Тренер: Ангелос Постекоглу
 
"Шахтар": Трубін, Тейлор, Бондар, Матвієнко, Михайличенко, Судаков, Бондаренко, Степаненко, Мудрік, Зубков, Траоре (Сікан, 57)
 
Тренер: Ігор Йовічевіч

Попереджено: Матвієнка, 31, Бондар, 50, Степаненка, 56, Зубков, 90.