Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » WP: Європа не виконує обіцянок перед українськими біженцями

WP: Європа не виконує обіцянок перед українськими біженцями

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Політика
WP: Європа не виконує обіцянок перед українськими біженцямиМільйони українців після початку бойових дій залишили батьківщину та втекли до країн Європи, проте далеко не всі з них змогли скористатися своєрідним «пакетом допомоги», обіцяним Директивою про тимчасовий захист (ДТЗ). На невиконані Євросоюзом (ЄС) розпорядження вказали в американському виданні The Washington Post (WP).

За задумом ДТЗ, дозволяє людям закрити базові потреби на новому місці — проживати в будь-якій європейській країні, працювати, отримувати медичну допомогу та відправляти своїх дітей до школи.

Проте реальне функціонування системи далеке від ідеалу, зазначають автори матеріалу.
 
"У міру того, як конфлікт затягується, а його хвилеподібний ефект починає відчуватися по всьому континенту, перехід від тимчасової допомоги до довгострокової не витримує перевірок", - йдеться в тексті.

Зокрема, багато біженців досі мають труднощі з працевлаштуванням — згідно зі статистичними даними, всього близько третини українців у ЄС знайшли роботу. Насамперед це пов'язано з мовним питанням — незнанням чи недостатнім рівнем володіння, а також тим, що деякі регіони ЄС просто не мають досвіду прийому новоприбулих.

Також спостерігаються труднощі з пошуком довгострокового житла — лише чверть громадян України орендують власне житло, тоді як багато інших досі живуть у центрах для біженців, готелях та сім'ях, що приймають. При цьому організації надання допомоги фіксують зниження інтересу з боку приватних осіб, які бажають прийняти у себе біженців.

Ще одна проблема громадян на новому місці — відправлення дітей до шкіл та дитячих садків. За даними WP, рахунок невлаштованих до навчальних закладів українських дітей іде на сотні тисяч. Найчастіше це пов'язано з нестачею місць, а також високими вимогами при реєстрації дитини — наприклад, потрібні численні медичні висновки, довідки, свідоцтва про щеплення.